În anul 2016, chirurgii cernăuțeni au operat 16 copii cu diverse tulburări congenitale, în anul 2016 — numărul cazurilor a crescut până la 47.
„Cele mai multe cazuri de patologii congenitale sunt observate la copiii noi-născuți din raioanele Chelmeneț, Secureni, Hotin, Putila și Vijnița” — spune Sergiy Storojuk, medicul-șef al Spitalului orășenesc pentru copii din Cernăuți.
„Copii care provin din în așezările rurale de-a lungul râului Nistru, de multe ori se nasc cu tumori vasculare. Acest lucru este legat de radioactivitatea naturala depășită care s-a creată în canion râului Nistru. Anomaliile congenitale la copii născuți în zonele montane sunt probabil legate de lipsa de iod.”
Diagnosticările larg răspândite sunt legate de defectele congenitale gastro-intestinale, a sistemului nervos și cel urinar central.
„Avem și o statistică îmbucurătoare, 87 la sută dintre copiii noi-născuți, supraviețuiesc” — povestește Mîkola Homa — șeful secției chirurgicale. „Ca regulă, nu reușim să-i salvăm pe micuții căror organe sunt afectate de mai multe defecte congenitale.”