Istoricul zilei: 21 iunie

21 06 2021 LC IST 5

Anul 1633.  Omul de ştiinţă italian Galileo Galilei a fost găsit vinovat de către Inchiziţie de „bănuită erezie“ pentru apărarea opiniei heliocentrice copernicane, în care se crede că Pământul şi alte planete orbitează în jurul Soarelui. Deşi a fost forţat să-şi renege public opinia privitoare la heliocentrism, pedepsei sale i s-a adăugat şi o perioadă nelimitată de arest la domiciliu. Conform legendelor populare, după ce a retractat teoria sa că Pământul se mișcă în jurul Soarelui, Galileo ar fi murmurat fraza rebelă „Și totuși, se mișcă!”, dar nu există dovezi că el ar fi spus ceva asemănător.

21 06 2021 LC IST 7

Anul 1822.  Sfârşitul epocii fanariote în Principatele Române prin acceptarea de către Poarta Otomană a unor domni pământeni. În Moldova urcă pe tron la 21 iunie, Ioniţă Sandu Sturza. În Muntenia domnul pământean Grigore al IV-lea Ghica (Grigore Dimitrie Ghica) a urcat pe tron la 30 iunie.

Anul 1848. Revoluționarii moldoveni, exilați după represaliile domnului Moldovei Mihail Sturdza, organizează la Cernăuți Comitetul revoluționar moldovean, în frunte cu Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza, Zaharia Moldoveanu, etc., care ține o strânsă legătură cu revoluția din Valahia. Comitetul însărcinează pe Mihail Kogălniceanu să redacteze un program de revendicări sociale și politice.

21 06 2021 LC IST 8

Anul 1853. Trupele rusești trec Prutul în Ţările Române, fără a declara război Turciei. În septembrie, sultanul otoman, sprijinit de Anglia și Franța, adresează Rusiei un ultimatum, prin care îi cere evacuarea trupelor din Moldova și Muntenia. Urma să se înceapă Războiul Crimeii (1853-1856),  purtat de Rusia, pe de o parte, și Turcia, Anglia, Franța și Regatul Sardiniei, pe cealaltă parte, război în care Rusia este învinsă.

Anul 1897. S-a născut Iuri Kondratiuk (Aleksandr Şargai), savant-inventator ucrainean, unul dintre primii creatori de rachete şi a teoriei zborurilor cosmice. Iuri Kondratiuk (1897-1942) este autorul lucrării „Valorificarea spaţiului interplanetar”, publicată în 1929. În ea sunt expuse principalele probleme ale cosmonauticii, schema şi descrierea rachetei cu mai multe trepte, idei care au depăşit cu mult concepţiile despre călătoriile în spaţiul cosmic din acea perioadă. La începutul războiului germano-sovietic Iuri Kondratiuk a fost mobilizat pe front şi şi-a pierdut viaţa în 1942, în circumstanţe necunoscute până în prezent. La cererea NASA lucrarea sa a fost tradusă în engleză şi folosită de savanţii americani la pregătirea zborului navei cosmice „Appolo” spre Lună. Numele lui Iuri Kondratiuk îl poartă unul dintre cele mai mari cratere de pe partea opusă a Lunii.

21 06 2021 LC IST 6

Anul 1940. Al doilea război mondial – Franța capitulează în fața Germaniei.

La  21 iunie este marcată Ziua europeană a muzicii. Celebrată în Franţa încă din 1982, ziua muzicii a devenit o sărbătoare europeană începând din anul 1985, pentru ca mai apoi să fie îmbrăţişată şi de state de pe alte continente. Cu acest prilej, sunt promovate toate genurile muzicale, dar şi variatele forme de expresivitate muzicală.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий