O dată pe săptămână, la Catedrala Adormirii Maicii Domnului de la Lavra Pecerska din Kiev, părintele Dimitrie Popescu oficiază Sfânta Liturghie în limba română. La ea asistă reprezentanţi ai ambasadelor României şi Republicii Moldova în Ucraina, etnici români care locuiesc în capitala ucraineană. Vin des să se închine în faţa altarului de la Sfintele Peşteri şi soţii Rendiuc. Teofil Rendiuc, doctor în istorie şi cunoscut diplomat ucrainean, este în prezent directorul Institutului bunei vecinătăţi şi ca activist public participă la evenimentele ucraineano-române şi ucraineano-moldave desfăşurate în capitala Ucrainei. Este autorul monografiilor despre hatmanii căzăcimii ucrainene Ivan Mazepa şi Pylyp Orlyk, care conţin pagini interesante despre relaţiile acestora cu principatele româneşti.
Soţia sa Eudochia, originară din Băhrineşti, a absolvit ca şi soţul ei Teofil, Şcoala medie nr.10 din Cernăuţi, apoi Universitatea cernăuţeană, dar Facultatea de Filologie. Nu demult ea a scris o carte – istoria zbuciumată a unei rude, exilată de regimul totalitar în Siberia. Această mărturisire a apărut mai întâi în coloanele ziarului „Libertatea Cuvântului”, la fel ca şi recenziile la lucrările istorice ale soţului ei, Teofil Rendiuc.
Recent doamna Eudochia şi-a sărbătorit ziua de naştere şi, înainte de a se aşeza cu toată familia la masa de sărbătoare, cuplul Rendiuc a fost la serviciul divin de la Catedrala principală a Sfintelor Peşteri, primind binecuvântarea părintelui Dimitrie Popescu. Sănătate şi mulţi ani fericiţi îi urează şi „Libertatea Cuvântului”.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com