În miezul lunii lui Cuptor şi-a sărbătorit ziua de naştere docentul universitar, lingvistul şi activistul public Ilie Popescu. Fost titular al Catedrei de Filologie Română şi Clasică a Universităţii cernăuţene, a contribuit din plin la pregătirea profesorilor de limba şi literatura română pentru şcolile din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatică ale Ucrainei. Se poate spune că în majoritatea şcolilor româneşti din aceste ţinuturi activează foştii discipoli ai docentului universitar Ilie Popescu.
Studenţii domniei sale până la 1991 ştiau doar că profesorul lor Ilie Popescu este originar din satul Pătrăuţii de Jos, sat despre care el le povestea cu inspiraţie de poet. La sfârşitul anilor 80, când au fost deschise fondurile secrete ale arhivelor, când a fost reabilitat tatăl său, Vasile Grijincu, studenţii, în micele pauze între prelegeri, au aflat despre tragedia familiei profesorului lor. Tatăl său, chiar în primul an al puterii sovietice, a fost considerat „element ostil” noului regim şi şi-a sfârşit zilele departe de meleagul natal, de soţie şi copii – în „siberiile de gheaţă”. Iar familia sa, calificată de autorităţile de represalii drept o familie a unui „duşman al poporului”, a fost deportată în stepele Kazahstanului. „A fost drumul nostru spre Golgota”, a conchis laconic docentul universitar Ilie Popescu. Şi noţiunea evanghelică „Golgota” a început să fie folosită tot mai des în mediul românilor bucovineni cu scopul de a evidenţia calvarul prin care au trecut mii de familii, aidoma celei a lui Ilie Popescu, suferind ca nişte martiri. „Drumul spre Golgota” e şi titlul cărţii lui Ilie Popescu despre destinul familiei sale care a supravieţuit infernul creat de regimul totalitar. „Golgota” este denumirea Societăţii regionale româneşti, la fondarea căreia domnul Ilie Popescu a participat nemijlocit, iar în prezent o conduce.
Fiind la odihna binemeritată, domnul Ilie Popescu continuă să muncească cu râvnă pe ogorul literelor române, editând mai în fiecare an câte o carte. Iar în perioada de când activitatea sa publică este legată nemijlocit de Societatea „Golgota”, a contribuit personal la ridicarea crucilor-simbol în localităţile româneşti din ţinutul mioritic, întru veşnica pomenire a conaţionalilor noştri care nu au avut cale întoarsă din GULAG-urile staliniste. Fostul deportat Ilie Popescu îşi vede în această o datorie civică. Or, paginile tragice ale istoriei unui neam nu pot fi date uitării, pe ele trebuie să le citească şi generaţiile care bat la uşa timpului.
Prin intermediul publicaţiei online „Libertatea Cuvântului”, toţi acei care îl cunosc pe Ilie Popescu, cu prilejul zilei sale de naştere, îi urează sănătate şi tradiţionalul „La mulţi ani!”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com