Tudor Gheorghe, cel care confirmă că poezia românească poate mișca munții

1 08 2021 LC IST 1

La 1 august 1945, în localitatea Podari, Dolj, s-a născut vestitul cântăreț, compozitor și actor român, Tudor Gheorghe.

A avut o copilărie grea, fiindcă  tatăl său, cântăreț la biserică, a fost arestat și ținut după gratii ca deținut politic de către regimul comunist. A învățat la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova, apoi a urmat cursurile de actorie la Institutul de Teatru din București, pe care l-a absolvit în 1966.  La vârsta de 21 de ani a debutat pe scena Teatrului Național din Craiova. În decursul a două decenii, din 1970 și până în 1990, actorul Tudor Gheorghe a jucat în spectacole cu mare profunzime artistică „Mitică Popescu” de Camil Petrescu, „Filfizonul pedepsit” de John Vanbrigh, „Unchiul Vania” de Anton Cehov, „Piticul din grădina de vară” de Dumitru Radu Popescu.

În anul 1969 Tudor Gheorghe prezintă primul său recital „Menestrel la curțile dorului”, în care include poezii de Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu. Apoi a studiat timp de trei ani la Institutul de Folclor din București. În această perioadă a realizat al doilea spectacol „Șapte balade”.  Dacă în anul 1971 Eugen Barbu spunea despre Tudor Gheorghe că „de la Maria Tănase nu am avut o personalitate mai puternică în ce privește comorile noastre folclorice ca acest tânăr și neîntrecut actor din Craiova”,  în 1988 Marin Sorescu a recunoscut: „De fiecare dată când îl ascult, Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românească – populară și cultă – poate mișca munții”.

După revoluția din 1989 numărul spectacolelor cântărețului și compozitorului Tudor Gheorghe a crescut considerabil. Într-un interviu, realizat mai înainte,  el recunoaște: „În toată cariera mea, în acești 40 și ceva de ani, i-am uimit pe spectatorii mei cu varietatea stilurilor pe care le-am abordat în spectacolele mele. Am făcut restituirile folclorice alături de taraf, am trecut și prin muzica interbelică, am făcut și cântece pentru copii, am făcut și muzica închisorilor comuniste, am dedicat spectacole poeților Marin Sorescu, Caragiale, Grigore Vieru, Mircea Micu și acum mă pregătesc de o altă premieră, absolut încântătoare. Spectacolul se va numi „Declarație de dragoste” și va fi cu poezia de dragoste, mai puțin știută, a lui Adrian Păunescu”.

1 08 2021 LC IST 3

Tudor Gheorghe se declară apolitic și spune, în toate interviurile sale, că nu a făcut și nu va face politică: „Pentru mine, politica promovării culturii naționale este cea mai frumoasă politică”.

Tudor Gheorghe a cântat și pe scena din Cernăuți, în fața unui numeros public de români nord bucovineni, care erau înaripați nu numai de cântecele minunate ale acestui mare interpret și actor, dar și de entuziasmul pe care le insufla valul de renaștere națională de la începutul anilor 90 ai secolului trecut.

1 08 2021 LC IST 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий