MARTIRAJUL ANULUI 1941  

3 08 2021 LC GRIOR

Golgota neamului românesc a continuat şi după părăsirea ţinutului de la poalele Carpaţilor de către unităţile Armatei Roşii. Persecuţiile staliniste s-au desfăşurat în locurile îndepărtate ale  Uniunii Sovietice, unde au fost duşi martirii noştri, pentru a fi nimiciţi.  Pe data de 7 octombrie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă pe Nicolae al lui Ilie Ignat, născut la 1895, în satul Mogoşeşti din Ţinutul Herţei, arestat în ziua de 24 aprilie 1940 „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”, la 5 ani de detenţie într-un lagăr bolşevic de muncă corecţională.

În ziua de 23 noiembrie 1941, într-un lagăr comunist de muncă corecţională din regiunea Sverdlovsk a Federaţiei Ruse, se stinge din viaţă deţinutul Alexei al lui Ion Lunic, născut la 1895, în satul Marşiniţa (Marşinţi) din Basarabia, condamnat, pe data de 26 februarie, acelaşi an, de către Tribunalul Militar al Armatei a 12-a a Districtului Militar Special Kiev, la 10 ani de detenţie „pentru spionaj”.

Pe data de 27 decembrie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă pe Sava al lui Nicolae Gheorghiţan, născut la 1904, în satul Godineşti din Ţinutul Herţei, arestat în ziua de 30 iunie 1940 „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”, la 5 ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională.

Tot în ziua de 27 decembrie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă pe Ananie al lui Mihai Maluş, născut la 1910, în acelaşi sat Godineşti din Ţinutul Herţei, arestat în aceeaşi zi de 30 iunie 1940 „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”, la 5 ani de detenţie. A murit pe data de 9 ianuarie 1943, în lagărul bolşevic de muncă corecţională din oraşul Vorkuta, Republica Komi a Federaţiei Ruse.

Pe data de 4 noiembrie 1941, într-un lagăr stalinist de muncă corecţională din regiunea Sverdlovsk a Federaţiei Ruse, a închis ochii pentru totdeauna Ilie al lui Ilie Sava, născut la 1875, în satul Horbova din acelaşi Ţinut al Herţei, condamnat, în ziua de 1 iulie acelaşi an, de către Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, la 5 ani de detenţie „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”.

În ziua de 25 octombrie 1941, în acelaşi lagăr bolşevic de muncă corecţională din regiunea Sverdlovsk a Federaţiei Ruse, a murit Constantin al lui Alexandru Scrânciu, născut în 1905, în acelaşi sat Horbova din Ţinutul Herţei, arestat pe data de  6 mai, acelaşi an, „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”.

Petru GRIOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий