Cândva, demult, un țăran sărac avea o familie mare. Nu aveau mâncare suficientă pentru ai hrăni pe toți, dar în fiecare seară familia se aduna la cina comună și cântau. Locuia în apropiere un boier, pe care aceste cântece, care se auzeau din casă din apropiere îl iritau. Într-o seară el a venit la acei săraci și le-a dat mulți bani în schimbul tăcerii. S-a bucurat țăranul: deja va avea cu ce să hrănească familia. S-au adunat toți la masă și pentru prima dată au mâncat pe săturate. Dar cel mai mic din familie n-a rezistat și a început să cânte. A auzit tatăl familiei cântecul, i-a întors banii boierului spunând: ”Sufletul nu se vinde”. Această legendă este o mărturisire a faptului că anume cântecul este sufletul poporului, sufletul nostru.
Marți, pe data de 11 octombrie 2016 fanii cântecului folk s-au adunat în Biblioteca regională Cernăuți ”Myhaylo Ivasiuk” pentru a asculta cântece deja cunoscute, precum și de cele noi în interpretarea poeților și muzicienilor Aleksandr Madei, Vladimir Kaverin, Igor Demenchuk și Svetlana Șahanova. Au fost interpretate cântece după versurile și muzica proprie a acești interpreți pe versurile unor poeți celebri ucraineni, și ce e deosebit de plăcut, pe versurile tinerei poetese Ivanka Stefyuk, unele dintre ele fiind interpretate în premieră.
Muzica, care se auzea în bibliotecă era susținută și de un acompaniament al naturii – de ploaia de afară, care adăuga note nostalgice sau romantice la starea de spirit a interpreților și a publicului. Atmosfera, care predomina în sala semăna cu o reuniune de familie, în care fiecare era așteptat cu nerăbdare și cu bucurie.
Din fericire, ne putem aduna astfel pentru a asculta un cântec, care ne inspiră spre noi realizări și ne dăruiește armonie în suflet.
Serata cântecelor folk a fost organizată în cadrul mini-proiectului Fundației ”Resurse și inițiative publice” ”Educație pentru schimbări”, proiect implementat prin Universitatea deschisă pentru adulți cu sprijinul Ministerului de Externe al Germaniei în cadrul proiectului DVV International șial ONG Centru de Cercetare ”Integrare și Dezvoltare” numit ”Să înlocuim pereții cu ferestre deschise”.
Natalia Neciaeva-Iuriiciuc; Serghei Hacman
Foto: Nicolae Hauca