Astăzi în Ucraina este marcată Ziua arheologului. Potrivit estimărilor oamenilor de ştiinţă, teritoriul ucrainean este unul dintre cele mai bogate în Europa în ceea ce priveşte monumentele de arheologie. La ora actuală la evidenţa de stat se află circa 140 mii de monumente, dintre care 49,8 la sută sunt monumente arheologice.
Cercetările arheologice în Ucraina sunt desfăşurate de Institutul de Arheologie al Academiei Naţionale de Ştiinţe, Secţia de arheologie a Institutului de ştiinţe publice de la Lviv, Institutul de zoologie al Academiei Naţionale de Ştiinţe, Muzeul de arheologie din Kiev şi de Muzeul de arheologie din Odesa, precum şi de colective ştiinţifice de la mai multe universităţi şi institute pedagogice din ţară.
La Oprişeni, localitate din regiunea Cernăuţi, se află unul din puţinele muzee săteşti din Ucraina cu statut de istorie şi arheologie. Directorul muzeului, Nicolae Bodnariuc, deţine oficial postul de director al Şcolii medii din localitate şi este profesor de istorie. Pasiunea faţă de săpăturile arheologice le transmite şi elevilor săi. În fiecare vacanţă de vară elevii din Oprişeni, în frunte cu profesorul lor de istorie, Nicolae Bodnariuc, pot fi văzuţi la locaţiile, unde oamenii de ştiinţă de la Universitatea cernăuţeană efectuează săpături arheologice. Obiectele străvechi, descoperite de tinerii din Oprişeni, completează expoziţiile Muzeului de istorie şi arheologie „Maximilian Hacman” din localitatea lor natală.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com