În ziua de 1 noiembrie 1941, într-un lagăr sovietic de muncă corecţională din regiunea Sverdlovsk a Federaţiei Ruse, s-a înălţat la ceruri Ilie al lui Simion Şorodoc, născut la 1896, în satul Carapciu din Bucovina, arestat pe data de 1 aprilie 1941, acelaşi an, „pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat”. A participat la evenimentul sângeros de la Varniţa (Fântâna Albă), din nemuritoarea zi de 1 aprilie 1941.
Pe data de 29 noiembrie 1941, într-un lagăr stalinist de muncă corecţională din Republica Komi a Federaţiei Ruse, s-a stins din viaţă deţinutul Gheorghe al lui Vasile Bujor, născut la 1898, în satul Bănceni din Ţinutul Herţei, condamnat, în ziua de 13 noiembrie 1940, de către Judecătoria Regională Cernăuţi, la moarte pentru faptul că în trecut a fost agent al securităţii române.
Tot în toamnă, în ziua de 14 noiembrie 1941, într-un lagăr bolşevic de muncă corecţională din fosta regiune Voroşylovgrad a RSS Ucrainene, a părăsit această lume, plină de durere şi suferinţă, Dumitru al lui Ştefan Dudciuc, născut la 1883, în satul Ciornohuzi din Bucovina, arestat pe data de 22 iulie 1940, fiindcă „era un element care prezintă un pericol social”.
La începutul iernii (3 decembrie) 1941, într-un lagăr sovietic de muncă corecţională din regiunea Sverdlovsk a Federaţiei Ruse, a trecut în lumea celor drepţi Gheorghe al lui Simion Şorodoc, născut la 1897, în satul Carapciu din Bucovina, arestat pe data de 1 aprilie, acelaşi an, „pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat”. A participat la evenimentul sângeros de la Varniţa (Fântâna Albă), din ziua de 1 aprilie 1941.
Pe data de 13 decembrie 1941, în locurile exilului, este arestată Natalia a lui Gheorghe Cnapic, născută la 1918, în satul Tărăşeni din Bucovina, deportată, conform hotărârii din 7 mai, acelaşi an, a Comisiei Speciale de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. În ziua de 3 iunie 1942, aceeaşi Comisie Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS o condamnă la 8 ani de detenţie într-un lagăr comunist de muncă corecţională „pentru agitaţie antisovietică”.
În 1941, în regiunea Aktiubinsk a Kazahstanului, a închis ochii pentru totdeauna Gheorghe al lui Dumitru Frătăucean, născut la 1881, în satul Suceveni din Bucovina, dus în stepele pustii kazahe, conform hotărârii din 13 iunie, acelaşi an, a „troicei operative” a Direcţiei Regionale Cernăuţi a Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”.
Tot în 1941, în aceeaşi regiune blestemată Aktiubinsk a Kazahstanului, a trecut în lumea celor drepţi Saveta a lui Ilie Frătăucean, născută la 1883, în acelaşi sat-martir Suceveni, deportată, conform hotărârii din 13 iunie, acelaşi an, a „troicei operative” a Direcţiei Regionale Cernăuţi a Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS, fiindcă era şi ea „rudă cu un trădător al patriei”.
Petru GRIOR
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com