MARTIRAJUL  ANULUI  1941

9 09 2021 LC GRIOR

În ziua de 1 iulie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă pe Grigore al lui Gheorghe Guşan, născut la 1889, în localitatea Târnova, fostul judeţ Soroca, locuitor al orăşelului Secureni din Basarabia, arestat de data de 3 decembrie 1940, la 8 ani de detenţie într-un lagăr bolşevic de muncă corecţională „pentru lupta-i activă împotriva mişcării revoluţionare”. În trecut a ocupat postul de agronom pe moşia lui Platon Biberi.

În septembrie 1941, în locul exilului din regiunea Tiumen a Federaţiei Ruse, s-a stins din viaţă Platon al lui Ion Biberi, născut la 1865, tot în localitatea Târnova, fostul judeţ Soroca, locuitor al satului Gvăzdăuţi (Gvizdivţi) din Basarabia, deportat în Siberia, conform hotărârii din 10 iunie, acelaşi an, a „troicei operative” a Direcţiei Regionale Cernăuţi a Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS, fiind acuzat de faptul că „era un element care prezintă un pericol social” pentru puterea socialistă. În perioada interbelică a fost proprietarul unei întinse moşii în acea frumoasă localitate basarabeană.

Pe data de 11 decembrie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS o condamnă pe Ilaria a lui Mihai Moşulea, născută la 1923, în satul Plosca din Bucovina, arestată în ziua de 23 septembrie 1940, la 5 ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat”.

Tot în iarnă (27 decembrie) 1941, aceeaşi Comisie Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă pe Nicolae al lui David Rusu, născut la 1907, în localitatea Voitinel (România), locuitor al satului Seletin (Seleatyn) din Bucovina, arestat pe data de 22 iulie 1940, la 10 ani de detenţie într-un lagăr sovietic de muncă corecţională „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”.

În 1941, în regiunea Tiumen a Federaţiei Ruse, a trecut în lumea celor drepţi Teodosie al lui Ion Şcerbanevici, născut la 1897, în localitatea Edineţ, locuitor al orăşelului Secureni din Basarabia, deportat în adâncul Siberiei, conform hotărârii din 10 iunie, acelaşi an, a „troicei operative” a Direcţiei Regionale Cernăuţi a Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS, acuzat de „activitate trădătoare”. Împreună cu el, au apucat drumul calvarului soţia, Natalia, născută la 1902, şi copiii: Nicolae, născut la 1927; Valentina, născută la 1930; Boris, născut la 1933.

Petru GRIOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий