Amurg de toamnă târzie, cu crai nou deasupra cartierului istoric al Cernăţiului. De aici, din Piaţa Centrală, străzile pornesc ca razele soarelui în toate părţile. După acest principiu au fost construite multe oraşe europene, nu întâmplător Cernăuţiul mai este numit când „mica Vienă”, când „Micul Paris”. Ideea creării Pieţei Centrale vine de la o persoană regală – de la Împăratul Austriei, Iosif al II-lea, când maiestatea sa a vizitat pentru prima dată Cernăuţiul în iunie 1783, nu cu mult după trecerea Bucovinei sub coroana austriacă. Primele construcţii din piatră au apărut pe viitoarea piaţă în anii 90 ai secolului al XVIII-lea. Când împăratul Franz I a sosit la Cernăuţi în 1817, piaţa era deja centrul oraşului. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, clădirile vechi din Piaţa Centrală au fost înlocuite cu altele, cu trei nivele, care au devenit pentru multe secole înainte capodopere arhitectonice ale Cernăuţiului.
Cernăuţiul este un oraş blagoslovit de ceruri. Piaţa lui Centrală tăinuieşte cifra „şapte”, cu semnificaţii profunde în Scripturi. Din centrul urbei, ca razele de soare, pornesc şapte străzi. Cândva aici au fost şapte hoteluri, şapte state diferite şi-au arborat, la timpul lor, drapelele pe turnul Primăriei. Aici s-au aflat şapte monumente. Pentru crearea Pieţei Centrale au fost repartizate şapte parcele de pământ. În perioada de dominaţie austriacă (1774-1918) au urcat pe tronul Imperiului şapte împăraţi.
…Amurg de toamnă târzie, cu crai nou deasupra cartierului istoric al Cernăuţiului. Pe cele şapte străzi ce pornesc de aici – circulaţie intensă, situaţie caracteristică pentru urbele vechi. Chiar dacă aceste străzi au fost create din poruncă împărătească, ele primesc cu greu ritmul accelerat al secolului al XXI-lea.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com