Profesorul universitar şi criticul literar de la Suceava, Mircea Diaconu, este un îndrăgostit de Cernăuţi. Porneşte această pasiune şi de la studierea documentelor epocilor trecute la Arhiva din Cernăuţi. Citind cu mare interes ziarele cernăuţene din perioada interbelică, dar mai ales, „Glasul Bucovinei”, Mircea Diaconu a selectat şi a adunat într-un volum mici comunicări şi anunţuri, care, de regulă, erau plasate pe ultima pagină a publicaţiei şi s-a primit un „roman” neobişnuit al vieţii Cernăuţiului din anii 20-30 ai secolului XX. Din acel mozaic din mica publicitate, cititorul de astăzi îşi poate imagina până la mici detalii atmosfera de cândva din „mica Vienă” şi, pentru confirmarea unor adevăruri, s-o compare cu ceea ce se întâmplă acum, peste o sută de ani, în acest oraş.
Cartea lui Mircea Diaconu „Cernăuţi Obiecte pierdute” a văzut lumina tiparului recent la Editura „Cartier” şi vineri, 12 noiembrie, ea a fost lansată de autor la sediul Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Cernăuţi. Vorbind puţinului public cernăuţean (restricţii de carantină) despre istoria scrierii acestei cărţi, Mircea Diaconu a accentuat că, citind-o, fiecare îşi poate construi un roman, punându-şi întrebarea: dar cum arăta acea lume, unde se pierdeau asemenea lucruri? Or, fiecare cititor va descoperi un Cernăuţi al său.
Publicista Maria Toacă a recunoscut că a citit această carte „ca pe un poem”. Fostul arhivist, Dragoş Olaru, un bun cunoscut al lui Mircea Diaconu, făcând o scurtă analiză a cărţii, a subliniat că ea conţine 164 de anunţuri din care se alcătuieşte mozaicul personalităţii Cernăuţiului.
Au dat o înaltă apreciere a cărţii lui Mircea Diaconu „Cernăuţi Obiecte pierdute” Consulul General al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu, directorul Bibliotecii „Ion G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, preşedintele Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Vasile Bâcu.
Fiecare posesor şi cititor al cărţii lui Mircea Diaconu „Cernăuţi Obiecte pierdute” şi-a găsit un „obiect de valoare” pentru suflet.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com