Istoricul zilei: 20 noiembrie

20 11 2021 IST 1

Anul 1688. Se termină tipărirea „Bibliei” în limba română. Textul cărţii a fost definitivat din iniţiativa lui Şerban Cantacuzino de un grup de învăţaţi, între care fraţii Şerban şi Radu Greceanu.

20 11 2021 IST 5

Anul 1907.  S-a născut la Sebiş, judeţul Arad, Mihai Beniuc, scriitor proletcultist şi psiholog, academician, colaborator de frunte al regimului comunist din Romania.  Mihai Beniuc (1907-1988) a fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România. Este considerat primul specialist român în psihologia animală şi comparată.

Anul 1916. În urma pierderii de către armata româna a  Bătăliei de la Neajlov şi Argeş (Bătălia de la Bucureşti), cea mai mare operaţiune militară pe frontul românesc (16-20 noiembrie 1916), regele şi Guvernul României se retrag din Muntenia  invadată de trupele Puterilor Centrale, la Iaşi, care devine  noua capitală a țării. Cele mai violente lupte din timpul acestei mari operaţiuni militare s-au dat la Călugăreni în zilele de 16-17 noiembrie. După un succes iniţial, armata română, copleşită numeric şi tehnic, este nevoită să lase capitala  Bucureşti  în mâna armatelor inamice germane şi  austro-ungare.

20 11 2021 IST 6

Anul 1919. Îşi deschide  lucrările primul parlament al României Mari (România interbelică), preşedinte al Adunării Deputaţilor fiind ales Vasile Stroescu, cel mai vârstnic deputat. Vasile Stroiescu s-a născut în 1845 în localitatea Trinca din judeţul Hotin, a fost un cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Romane, care a promovat cultura națională. S-a născut în familia comisului Vasile Stroiescu, descendent al jitnicerului Ioan Stroiescu, menționat documentar încă la 2 iulie 1682.  De asemenea, a fost și președinte de onoare al  Partidului National Moldovenesc (1917).

S-a stins din viață la București la 13 aprilie  1926. I-au fost organizate funeralii naționale.

Anul 1945. În oraşul german Nuernberg s-a deschis procesul judiciar al Tribunalului militar internaţional, creat de statele-învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial cu scopul de a-i trage la răspundere penală pe principalii criminali de război nazişti. Acest organ de justiţie a examinat timp de zece luni (până la 1 octombrie 1946) acuzările adresate la douăzeci şi patru de persoane, care făceau parte din conducerea supremă a celui de-al Treilea Reich. Procesul de la Nuernberg a jucat un rol extrem de important în dreptul internaţional contemporan, devenind primul caz în istorie de condamnare a acţiunilor criminale în plan mondial.

20 11 2020 IST 5

La 20 noiembrie este marcată Ziua mondială a copilului. Anume în această zi a anului 1959, la cea de a 16-a sesiune a sa, Adunarea Generală ONU  a adoptat Declaraţia privind drepturile copilului. Iar la 20 noiembrie 1989, la cea de a 44-a sesiune, Adunarea Generală ONU a adoptat Convenţia privind drepturile copilului. Ea a fost ratificată de 193 de ţări.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий