În ziua de 21 februarie a anului 1431 a început procesul Ioanei d’Arc, eroină naţională a francezilor. Ioana d’Arc (Ioana de Arc, Fecioara din Orleans – 1412-1431) este una dintre figurile emblematice ale Franței și sfântă a Bisericii Catolice, dar și foarte controversată, întrucât unii autori au considerat că era schizofrenică (auzea voci). A fost supranumită de naționaliștii francezi Fecioara din Orleans și i s-a atribuit faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus să elibereze pământurile Franței care erau dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani (1337-1453). Este arsă pe rug, la 30 mai 1431, în piața Vieux-Marché din Rouen. Moare strigând numele lui Iisus Hristos, convinsă că și-a îndeplinit misiunea.
La 21 februarie 1677 a decedat Baruch Spinoza, filosof evreu olandez. Baruch Spinoza, latinizat Benedictus de Spinoza (1632-1677) a fost un raţionalist și unul dintre reprezentanții panteismului în timpurile moderne. Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existență reducându-se la ceea ce el a numit «Substanță». Spinoza consideră că universul este identic cu Dumnezeu, Substanță rezultată din sine și prin sine. Pentru a explica interacțiunea evidentă între obiecte și idei, Spinoza dezvoltă teoria paralelismului, în sensul că fiecare idee posedă o corespondență fizică și — invers — fiecare obiect fizic dispune de o idee adecvată. Individualitatea lucrurilor este explicată ca forme de manifestare ale substanței, fiind în totalitatea lor natura naturata (natură creată), în timp ce Dumnezeu sau substanța este o natura naturans (natură creatoare). Din aceasta rezultă ideea indestructibilității lumii. Fiecare obiect sau fiecare idee depinde de existența altor obiecte sau idei, care le determină existența. Numai prin identificarea cu substanța sau Dumnezeu se poate obține nemurirea.
La 21 februarie 1805 s-a născut Timotei Cipariu, filolog și lingvist român. Timotei Cipariu (1805-1887) a fost revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. El este considerat „părintele filologiei române”, A fost un poliglot care cunoștea circa 15 limbi.
La 21 februarie 1987 Ss-a stins din viaţă Petro Grygorenko, activist public ucrainean, apărător al drepturilor omului, general-maior, unul dintre fondatorii Grupului ucrainean Helsinki. Petro Grygorenko (1907-1987) a participat la luptele de la Halhin-Gol şi la cel de-al Doilea Război Mondial. În 1945 a fost numit profesor la Academia Militară „M. Frunze” din Moscova. În 1961 generalul Petro Grygorenko critică stalinismul. I se retrag toate gradele şi decoraţiile. A fost supus represiunilor şi în 1977 a plecat în SUA. La New York a publicat cartea de memorii „În ilegalitate poţi întâlni numai guzgani”. Se numără printre cei mai activi luptători ucraineni împotriva regimului totalitar sovietic.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com