În ziua de 24 februarie a anului 1852 scriitorul rus Nicolai Gogol, originar din Ucraina, a ars manuscrisul volumului doi al poemului „Suflete moarte”.
La 24 februarie 1929 s-a născut actriţa română de teatru şi film Marga Barbu. Marga Barbu s-a mutat împreună cu familia în București după împlinirea vârstei de 14 ani. Prima ei mare dragoste a fost dansul și ar fi făcut orice ca să-și urmeze mama, balerină la Viena. A fost angajata Operei Române, dar la vizita medicală s-a descoperit că are o afecțiune cardiacă, fapt care a făcut-o să renunțe la ideea unei cariere de dans. Urmând diferite cursuri de actorie, dans și filozofie, alege în final actoria. A absolvit Institutul de teatru din Bucureşti în 1950. A debutat în cinematografie în 1953 ( „Nepoţii gornistului”), fiind cunoscută, în special, pentru rolurile Anița din seria „Haiducilor” și Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar și pentru rolul de compoziție din „Domnișoara Aurica”, pentru care a fost distinsă cu Premiul ACIN. Ultimul film în care a apărut a fost „Lacrima cerului” (1989). Marga Barbu a reprezentat cinematografia românească la numeroase festivaluri și evenimente internaționale. În afara carierei impresionante pe care a avut-o în cinematografie, Marga Barbu a fost și o mare actriță de teatru. Din 1952 și până la pensionarea sa în 1993, Marga Barbu a fost actriță la Teatrul Nottara (fostul Teatru al Armatei), unde iubitorii teatrului au putut s-o admire în roluri memorabile. Rolul său preferat din teatru a fost cel al Cleopatrei din piesa „Antoniu și Cleopatra” de William Shakespeare. A decedat în 2009.
La 24 februarie anul 1997 s-a stins din viaţă violonistul român de reputaţie mondială Ion Voicu. Celebrul violonist român Ion Voicu (1923- 1997) a fost elev al marelui George Enescu. Ion Voicu a fost directorul Filarmonicii „George Enescu” din București timp de zece ani, în perioada 1972-1982. A contribuit la crearea Orchestrei de Cameră, în 1969, cunoscută în întreaga Europă și prezentă la cele mai importante festivaluri muzicale internaționale.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com