La 12 martie 1883 s-a născut savantul ucrainean cu renume mondial, organizatorul şi primul preşedinte al Academiei Ucrainene de Ştiinţe, Volodymyr Vernadski. Volodymyr Vernadski (1883-1945) este considerat fondatorul geochimiei, biogeochimiei, concepţiei despre biosferă şi noosferă. În cercul preocupărilor savantului s-au aflat nu numai chestiunile ştiinţelor naturale, dar şi cele referitoare la istoria şi dezvoltarea societăţii, unităţii proceselor naturale şi sociale, legăturilor reciproce între ele. Moştenirea ştiinţifică a lui Volodymyr Vernadski cuprinde 473 de studii ştiinţifice şi câteva cărţi, cea mai cunoscută fiind „Biosfera”, scrisă în 1926. Numele celebrului savant îl poartă Institutul de chimie generală şi neorganică al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei, Biblioteca Naţională a Ucrainei, Staţiunea Antarctică Ucraineană.
La 12 martie 1936, la Bucureşti a încetat din viaţă Garabet Ibrăileanu, academician, critic literar, eseist, istoric literar, pedagog, redactor literar şi romancier român. Garabet Ibrăileanu (1871- 1936) este una dintre cele mai influente personalități din literatura română a primelor decenii din secolul al XX-lea, teoretician, promotor al criticii literare științifice (direcția poporanistă), creator literar, profesor de istoria literaturii române la Universitatea din Iași și principal redactor al revistei „Viaţa românească” între anii 1906 și 1930.
În ziua de 12 martie a anului 1999 a decedat la Berlin marele violonist Yehudi Menuhin, fost elev al lui George Enescu. Sir Yehudi Menuhin (1916-1999) a fost un celebru violonist și dirijor american, descendent al unei familii de evrei emigrați din Rusia. Pe lângă cetățenia americană, a dobândit ulterior și cetățenie elvețiană (1970) și britanică (1985), fiind înnobilat în Marea Britanie cu titlul de Lord Menuhin of Stoke d’Abernon. Sir Yehudi Menuhin a avut una din cele mai lungi și prestigioase cariere muzicale din secolul al XX-lea. În tinerețe, Yehudi Menuhin a plecat la Paris pentru a studia vioara cu George Enescu. O prietenie profundă i-a legat pe cei doi până la moartea lui Enescu, în 1955.
La 12 martie 2000, într-un act istoric fără precedent, Papa Ioan Paul al II-lea a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenţei sale milenare. Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, (n. 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – d. 2 aprilie 2005, Vatican) a fost papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și a lui Pius al IX-lea (31 ani). Un monument al Papei Ioan Paul al II-lea a fost ridicat în cătunul Arşiţa din regiunea Cernăuţi, populat de polonezi.
La 12 martie 2021 a decedat scriitorul și publicistul basarabean, Nicolae Dabija. Cauză a decesului au fost complicațiile provocate de coronavirus. Distinsul poet Nicolae Dabija a fost și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române (din 2003) și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2012). Nicolae Dabija este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com