Conducerea Rusiei a elaborat planuri clare de invadare în Moldova în timpul imediat următor, ceea ce ar putea duce la repetarea „scenariului Donbas”, scrie ziarul britanic „The Times”, citând surse din serviciile ucrainene de informaţii.
Se observă că există „o serie de indicatori” care arată la pregătirea unui atac asupra Moldovei în viitorul apropiat, a cărei armată are doar un efectiv de 3.250 de militari. În special, serviciile ucrainene de informaţii înregistrează o anumită activitate pe aeroportul din Tiraspol, capitala de facto a Transnistriei nerecunoscute. Surse afirmă că Rusia intenționează să desanteze trupe în Transnistria cu avioane de transport IL-76 și elicoptere, care vor zboară din Crimeea ocupată. În același timp, la Chișinău se planifică organizarea acţiunilor de protest. Totuși, potrivit publicației, această informație contrazice analiza agențiilor de informații occidentale conform căreia Rusia nu are suficiente oportunități de a zbura în siguranță deasupra apărării antiaeriene a Ucrainei din regiunea Odesa. De asemenea, pentru aprovizionarea cu muniții și transferul trupelor ruse, este necesar să se creeze un coridor terestru din Hersonul ocupat prin regiunile Mykolaiv și Odesa, întâmpinând rezistența forțelor ucrainene, comunică Audiovizualul public ucrainean.
S-a comunicat că Rusia ar putea încerca să atace Moldova mai aproape de Ziua Victoriei, pe 9 mai. În această zi, preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea declara recunoașterea de către Rusia a independenței Transnistriei, ceea ce ar duce la repetarea „scenariului Donbas” și ar fi o amenințare directă și o încălcare a integrității teritoriale a Republicii Moldova.
„Credem că Kremlinul a decis deja să atace Moldova. La ce vor duce evenimentele din Moldova, va fi crucial pentru noi. Dacă rușii reușesc să preia controlul asupra țării, Ucraina va deveni mai vulnerabilă din punct de vedere militar, va fi o amenințare la adresa integrității Ucrainei”, a spus un oficial al serviciilor ucrainene de informaţii.
Potrivit surselor publicației, ocuparea Moldovei va duce la aceea că trupele rusești vor înainta spre portul Odesa dinspre vest.
Analiștii militari Jack Watling și Nick Reynolds de la Institutul Regal Comun pentru Studii de Apărare spun că operațiunea militară a Rusiei are trei obiective: retragerea unei părți din trupele ucrainene pe frontul de sud-vest; stoparea cursului pro-european al actualului guvern moldav; să sperie Occidentul că susţinerea Ucrainei ar putea duce în continuare la o destabilizare suplimentară în regiune, inclusiv în Balcani.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com