La 7 mai a început vizita în regiunea Cernăuţi a delegaţiei Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, conduse de Secretarul de stat al DRP, Gheorghe-Florin Cârciu. Din componenţa delegaţiei fac parte directorul DRP, Radu Cosma, şi Victor Ionescu. Această vizită urma să aibă loc încă în luna februarie, dar Ministerul de Externe al României a amânat-o din cauza încordării situaţiei din Ucraina. Peste trei zile Rusia a invadat ţara noastră…
Războiul din Ucraina este o încercare nu numai pentru poporul ei, dar şi pentru întreaga democraţie europeană, România primindu-i cu braţele deschise pe sute de mii de refugiaţi din Ucraina, oferindu-le grija şi atenţia cuvenită, frăţească, şi susţinând Ucraina cu ajutoare umanitare atât de necesare pentru populaţia civilă şi vitejii ei apărători. Acest ajutor capătă şi un pronunţat caracter economic.
Fireşte, România, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni nu uită de comunitatea românească din Ucraina, mai ales de cea din regiunea Cernăuţi. Când delegaţia de la Bucureşti a sosit la Consulatul General al României la Cernăuţi, însoţită de conducătoarea acestei instituţii diplomatice, Irina Loredana Stănculescu, aici o aşteptau elevi de la mai multe şcoli româneşti din regiune, studenţi de la Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi, împreună cu cadre didactice. Tineri artişti amatori ai Ansamblului „Perla” de la Centrul Bucovinean de Artă, participanţi permanenţi la diferite concursuri şi festivaluri din România, le-au înmânat oaspeţilor tradiţionala pâine şi sare.
Dialogând cu cei prezenţi la întâlnire, domnul Secretar de stat Gheorghe-Florin Cârciu s-a destăinuit că a dorit să-şi înceapă activitatea în acest post anume cu vizita la comunitatea românească din Cernăuţi, care este foarte importantă. El a accentuat că „împreună vom putea face lucruri minunate şi necesare comunităţii”. Demnitarul de la Bucureşti a relatat că anul acesta va fi realizat programul burselor pentru elevii de la şcolile româneşti din regiune, este posibil să fie plătite şi bursele pentru anul trecut, care au fost stopate din cauza pandemiei. Va fi organizată odihna în România a unui număr mare de copii din localităţile româneşti ale regiunii. De asemenea, vor fi susţinute şi cadrele didactice de la şcolile noastre. Lucrurile minunate, la care s-a referit domnul Secretar de stat, sunt realizate cu eforturi comune, prin găsirea soluţiilor potrivite şi prin dialog, fapt demonstrat permanent de Consulul General al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu. În numele pedagogilor au exprimat mulţumiri profesoara de română din Mihoreni, Mihaela Lupu, şi metodista de la Institutul regional de învăţământ postuniversitar, Lilia Govornean, preşedinta Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina. Oaspeţii de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni au înmânat studenţilor de la Catedra de Filologie Română şi Clasică laptopuri, iar elevilor – tablete şi rucsacuri cu materiale necesare pentru procesul de învăţământ.
Şefa Catedrei de Filologie Română şi Clasică, doctor Cristina Paladean, a opinat că ar fi bine ca Guvernul României să acorde burse şi pentru studenţii de la această catedră – viitori profesori de română. Propunerea a fost acceptată şi discutată, împreună cu alte doleanţe, chiar la această catedră, vizitată de delegaţia de la Bucureşti.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com