La Geneva, unde are loc cea de-a 50-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, a fost prezentat raportul privind situația din Mariupol și încălcarea de către Rusia a drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar. Raportul a fost prezentat de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, relatează Ukrinform cu referire la Misiunea permanentă a Ucrainei la Oficiul ONU și la alte organizații internaționale de la Geneva.
„Înaltul Comisar a detaliat o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar la Mariupol, ca urmare a agresiunii ruse, amploarea distrugerii, pierderea de vieți și suferință”, se subliniază în declarație. Bachelet a remarcat că locuitorii din Mariupol continuă să sufere din cauza lipsei de oportunități de a-și asigura necesităţile vitale de bază. Un element important al raportului a fost chestiunea privind soarta apărătorilor ucraineni ai orașului, care au fost capturați la Uzina „Azovstal” și sunt ținuți ca prizonieri de război. S-a remarcat că există dovezi de tortură împotriva lor, contrar dreptului internațional umanitar. Dar din cauza lipsei de acces la locurile de detenție, ONU este lipsită de posibilitatea de a verifica condițiile de tratament ale luptătorilor ucraineni.
Înaltul Comisar a pus fără echivoc vina pentru situația de la Mariupol pe Rusia. Aceasta se referă şi la bombardarea spitalului de copii și a teatrului dramatic. Bachelet, de asemenea, i-a cerut Federației Ruse să-și retragă trupele din Ucraina.
Pe marginea raportului a avut loc un dialog interactiv, la care au participat delegații din aproximativ 60 de state și organizații nonguvernamentale. Participanții au condamnat agresiunea rusă și au cerut încetarea acesteia și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele operațiunilor militare asupra populației civile din Mariupol și din alte regiuni. Au existat, de asemenea, solicitări pentru eliberarea prizonierilor de război ucraineni capturați în oraș și s-a remarcat necesitatea de a asigura responsabilitatea Rusiei pentru crime.
După cum a comunicat Ukrinform, Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a înregistrat 4.481 de decese și 5.565 de răniți în rândurile populației civile a Ucrainei de la începutul invaziei ruse la scară largă.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com