În rezultatul primei în istorie sesiuni comune a parlamentelor României şi Republicii Moldova, care a avut loc astăzi, 18 iunie la Chişinău, a fost semnată Declaraţia comună, în care, printre altele, este condamnată agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi susţinute aspiraţiile de integrare europeană a Chişinăului, scrie „Evropeiska pravda” cu referire la Digi24.
Declaraţia comună începe cu evidenţierea faptului că perspectiva europeană concretă a Moldovei este un element-cheie al efectuării reformelor în continuare. „Subliniem faptul că perspectiva concretă de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este elementul esenţial al continuării pe calea reformelor, care va încuraja populaţia Republicii Moldova în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale şi îi va da speranţa că într-un viitor apropiat va fi parte a familiei europene, inclusiv sub raportul asumării valorilor europene şi al creşterii nivelului de trai. Reiterăm sprijinul necondiţionat asumat de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova. Salutăm dinamica excelentă a dialogului şi cooperării bilaterale, la toate nivelurile, între România şi Republica Moldova. În mod special, punctăm obiectivul prioritar asumat în comun privind implementarea proiectelor strategice bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor şi infrastructurii”, se arată în document.
De asemenea, părţile s-au arătat a fi profund îngrijorate de evenimentele în domeniul securităţii din regiune în contextul intervenţiei Rusiei în Ucraina. „Condamnăm cu fermitate agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Reafirmăm sprijinul nostru deplin pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional. Reiterăm susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a acestei agresiuni brutale. Salutăm modul exemplar în care autorităţile României şi ale Republicii Moldova, alături de societatea civilă şi cetăţenii României şi ai Republicii Moldova, gestionează numărul impunător de refugiaţi din Ucraina. România va continua să sprijine Republica Moldova în efortul complex de gestionare a fluxului de refugiaţi din Ucraina şi de menţinere a rezilienţei societăţii”, subliniază parlamentarii români şi cei moldoveni.
„În spiritul bunei cooperări şi al susţinerii pentru procesul de integrare europeană, formatul şedinţelor comune ale Parlamentelor din ambele state va urmări obiectivul atribuirii unei viziuni strategice activităţii pe linia legislativelor, inclusiv în cadrul şedinţelor Comitetelor comune ale Parlamentelor din România şi Republica Moldova. Activitatea pe dimensiunea parlamentară va fi dinamizată inclusiv prin adoptarea unui plan ambiţios de acţiuni comune ale Parlamentelor celor două state, menit să susţină agenda de reformare a Republicii Moldova, aspiraţia comună privind intensificarea cooperării bilaterale, transpunerea legislaţiei europene, transferul de expertiză şi avansarea pe calea integrării europene», se mai arată în Declaraţia comună.
Declaraţia comună a fost semnată de Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, de Preşedintele Senatului României, Florin Cîţu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor a României, Marcel Ciolacu.
„Evropeiska pravda” aminteşte că la sesiune au participat toate partidele din Moldova, cu excepţia Blocului de opoziţie al comuniştilor şi socialiştilor. În sală a fost prezentă Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com