La 19 iunie, fermierii din Ucraina marchează sărbătoarea lor profesională. Ziua fermierului din anul curent este umbrită de invazia Rusiei în Ucraina. Fermierii din regiunile atacate de inamic au înregistrat mari pierderi. Acei care s-au pomenit pe teritoriul ocupat sunt nevoiţi să-şi vândă producţia la preţ de nimic pentru a nu rămâne în genere fără ea.
În condiţiile de război fermierii ucraineni lucrează pe două fronturi. Ei au încheiat cu succes campania lucrărilor agricole de primăvară, confruntându-se cu diferite riscuri: bombardarea terenurilor, minarea acestora, precum şi a tehnicii agricole. Paralel, agricultorii şi fermierii ajută Armata Ucraineană, îi ajută cu produse alimentare, cu alte necesităţi umanitare pe refugiaţii şi persoanele de pe teritoriile, unde au loc lupte.
În regiunea Cernăuţi funcţionează 489 de gospodării de fermier, care dispun de 28,8 mii hectare de terenuri arabile, de 973 capete de vite cornute mari, de 1.974 de porci şi de 93.933 de păsări. Fermierii bucovineni, de asemenea, participă foarte activ la colectarea şi expedierea ajutoarelor umanitare pe front, în regiunile din estul şi nordul ţării.
În regiune activează şi mulţi fermieri români de succes, inclusiv Ilie Bezuşco din Oprişeni, Viorel Şvabu din Horbova, Valentin Focşa din Cerlena, Tudor Jernovei din Stălineşti, Vasile Stadniciuc din Bălcăuţi etc., pentru care lucrarea pământului, alte munci agricole le aduc nu numai venit, ci şi o mare satisfacţie spirituală.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com