Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a început să evalueze impactul războiului declanșat de Rusia asupra condițiilor de viață, accesului la asistenţă medicală, educație, mijloace de existență, precum și impactul asupra sărăciei generale. După cum relatează corespondentul Ukrinform din New York, acest lucru a fost anunțat la şedinţa Consiliului de Securitate al ONU de către adjunctul Secretarul general al Organizației pentru Afaceri Politice, Rosemary DiCarlo.
Rezultatele studiului sunt programate să fie publicate în decembrie. Potrivit lui DiCarlo, numărul total al victimelor civile confirmate în timpul războiului este de 5.718, inclusiv 372 de copii, iar 8.199, respectiv 635 copii au fost răniți. Ea a subliniat că cifrele reale sunt, evident, mult mai mari.
Peste 6,9 milioane de persoane din Ucraina sunt persoane strămutate în interiorul ţării, peste 7 milioane de refugiați sunt înregistrați în Europa, a adăugat adjunctul Secretarului general al ONU. DiCarlo a mai subliniat că acum 12,7 milioane de ucraineni primesc diverse forme de asistență, la care s-au alăturat peste 560 de organizații umanitare. În același timp, de ajutorul umanitar beneficiază doar 1 milion de oameni din teritoriile ocupate, în ciuda nevoilor umanitare uriașe din aceste regiuni.
Oficialul ONU a declarat că Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, încheiată de Ucraina, Turcia, Rusia și ONU, continuă să promoveze exporturile de alimente. De la începutul lunii august, o sută de nave cu peste 2,3 milioane de tone de marfă au părăsit deja porturile ucrainene. În același timp, Programul Alimentar Mondial al ONU a închiriat trei nave pentru a transporta cereale ucrainene pentru operațiunile sale umanitare.
Datorită Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, prețurile globale la alimente sunt în scădere, a adăugat DiCarlo.
După cum a transmis Ukrinform, la 7 septembrie, la cererea Statelor Unite și a Albaniei, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit pentru a discuta despre deportarea forțată a cetățenilor ucraineni de către Rusia.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com