1 octombrie: sărbători şi semne ale timpului

1 10 2022 F 2

La 1 octombrie, stil nou, creştinii ortodocşi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului –   o mare sărbătoare în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol,  în vremea împăratului Leon al VI-lea „Filozoful”, când Sfânta Fecioară s-a arătat Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare a tuturor creștinilor. În rugăciunea către Maica Domnului din această zi se spune: „Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți”.

În prima zi a lunii octombrie, pe stil vechi, este cinstită Sfânta Muceniță Ariadna. Ea a pătimit pentru Hristos pe vremea împărăției lui Adrian (117-138),  fiind roabă la un oarecare Tertill, mai mare al cetății Promisia, din țara Frigiei.

În calendarul popular se menţionează că pe timpurile mai vechi oamenii urmăreau dacă până în această zi au zburat sau nu cocorii în ţările calde. Se considera că gerurile nu vin până ce nu zboară în ţările calde păsările călătoare. Până la primele îngheţuri erau culese boabele de măceş, pentru a fi păstrat conţinutul de vitamine.

Semnele timpului arată că dacă până în această zi nu s-au scuturat frunzele de pe mesteacăn, toamna va fi lungă, iar iarna târzie. Vântul care adie dinspre răsărit, prevesteşte timp frumos în apropiatele zile.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий