În centrul municipiului Sighetu Marmației, România, a fost dezvelit bustul lui Taras Șevcenko

ceremonie-bustul-poetului-taras-evcenko-a-fost-dezvelit-azi-in-prezen-a-mini-trilor-afacerilor-externe-din-romania-i-ucraina

Bustul marelui poet a fost dezvelit la 29 octombrie printr-o ceremonie la care au luat parte Miniștrii Afacerilor Externe din România și Ucraina, Lazăr Comănescu și Pavlo Klimkin — transmite MaraMedia

Statuia lui Taras Șevcenko a fost amplasată în parcul din fața Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Ceremonia a debutat cu un moment religios, oficiat de Protopopiatul Ortodox Ucrainean. Au fost prezenți la eveniment cei doi miniștri, reprezentanții Uniunii Ucrainenilor din România, autorități locale și județene din România, dar și oaspeți din de peste Tisa din Ucraina.

 „Este o deosebită plăcere pentru mine să mă aflu astăzi aici la Sighet, alături de omologul și prietenul meu Pavlo Klimkin, în prezența reprezentanților de seamă ai comunității ucrainene din România și ai distinșilor invitați. Doresc să mulțumesc Uniunii Ucrainenilor din România și domnului președinte Nicolae Petrețchi pentru invitația de a participa la acest eveniment important în comunitatea locală, dar și pentru relațiile româno-ucrainene în ansamblul lor. Nu în ultimul rând țin să mulțumesc ministrului Klimkin pentru răspunsul prompt la propunerea mea de a marca împreună acest moment festiv aici, în Maramureș”, a spus ministrul Afacerilor Externe din România, Lazăr Comănescu.

14884600_10153410885297168_2753907695305286120_o

Oficialul a mai precizat faptul că este pentru a doua oară prezent la Sighet în ultimele șase luni și că se bucură de colaborarea bună cu autoritățile din Ucraina, dar și de faptul că vecinii de la granița cu Ucraina, adică maramureșenii, sunt deschiși acestei colaborări și iată, astăzi, au făcut posibil acest eveniment important. Ministrul nu a ezitat nici să spună câteva cuvinte despre ce înseamnă poetul Taras Șevcenko pentru români, dar și pentru ucraineni.

„Personalitatea lui Taras Șevcenko, pe care îl cinstim azi este emblematică pentru Ucraina, cultura ucraineană și ucrainenii din toată lumea, bustul dedicat lui fiind amplasat în toată lumea, din Statele Unite până în România, fiind considerat fondatorul literaturii ucrainene moderne”, a mai punctat Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe din România.

14917057_10153410886397168_1768927936638223083_o

La rândul său, omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, a rostit un discurs despre marele poet și pictor Taras Șevcenko.

 „Pentru mine este o mare onoare să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Sunt fără margini recunoscător pentru această invitație.  Astăzi am sosit la Ivano-Frankivsk trecând munții și am întâlnit în calea mea un pictor care picta. El a pictat Ucraina în calitate de pictor. În calitate de cobzar, el a cântat Ucraina. Fiind autentic ucrainean, el a visat despre Ucraina. El și-a încheiat viața în calitate de om liber, dar nu a ajuns să vadă Ucraina liberă. Însă eu tot timpul o să mă rog la Dumnezeu să ne dea forță să luptăm pentru Ucraina liberă. Să facem acele lucruri pe care le realizăm noi astăzi”, a declarat Pavlo Klimkin, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina.

14882263_10153410887757168_5717148666520509407_o

Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina a vorbit și el despre relația Ucrainei cu România și despre bucuria de a avea asemenea vecinii. A amintit și despre cei 20 de copii din dreapta Tisei care au fost primiți în tabără în județul Maramureș, dar și despre prietenia cu românii.

 „Probabil dacă Taras Șevcenko ar fi fost în viață, ar fi fost fericit să vadă monumentul său și cele două panglici ale celor două drapele naționale ale României și Ucrainei. Dumnezeu ne-a dat vecini buni, pe români. De-a lungul anilor noi nu am fost doar două naționalități care locuiesc una lângă cealaltă, dar am devenit și prieteni”, a mai mărturisit Pavlo Klimkin, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina.

Taras Șevcenko s-a născut la data de 9 martie 1814. A fost un pictor și poet romantic ucrainean, considerat poetul național al Ucrainei. Opera sa literară este considerată ca fiind fondatoarea limbii și literaturii ucrainene moderne. A scris și în limba rusă și a creat opere valoroase ca pictor și ilustrator.

Добавить комментарий