La 28 noiembrie pe stil nou este sărbătorit Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou, unul dintre apărătorii icoanelor, un mărturisitor pentru credința ortodoxă în timpul persecuțiilor iconoclaștilor împotriva ortodocșilor în secolul al VIII-lea. Sfântul Mucenic Ștefan cel Nou a trăit pe vremea împărăției lui Anastasie al II-lea, căruia îi zic și Artemie, fiind patriarh Sfântul Gherman. A fost născut și crescut în împărătească cetate, fiind fiu din părinți creștini, anume Ioan și Ana. Din tânără vârstă se îndeletnicea cu cartea și se afla în toate zilele cu maică-sa la biserica lui Dumnezeu, dându-se pe sine la post și la viață aspră. Pentru aceasta a luat și cinul îngeresc, când a fost la vârsta de șaisprezece ani, și de atunci mai mult sporea la duhovniceștile nevoințe, biruind toate pornirile trupului. După multe nevoințe, la vârsta de 42 de ani, Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou se retrage într-o chilie atât de mică, încât cei ce au văzut-o au spus că este mai degrabă un mormânt, iar nu locuință de odihnă.
În această zi, conform calendarului bisericesc pe stil vechi, sunt prăznuiţi Sfinţi Mucenici Samona, Gurie şi Avia, care s-au nevoit în zilele împăratului Diocletian şi a guvernatorului Antonie (secolele III-IV). Gurie se trăgea din satul Sargochitia, iar Samona din Ganad. Fiind pârâţi că îi sfătuiesc pe oameni să nu jertfească la idoli, îndată au fost supuşi la straşnice torturi şi omorâţi.
Semnele timpului spun că, dacă în această zi a căzut zăpadă, ea se va menţine până la primăvară. Multă zăpadă înseamnă recoltă bogată în anul care vine. Cum e starea vremii în această zi, aşa va fi ea şi de Sfântul Nicolae. Lapoviţa din această zi este semn că luna mai va fi rece şi cu timp urât.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com