Ministerul Afacerilor Externe al României a criticat legea privind minoritățile naționale, adoptată de Rada Supremă a Ucraine, comunică RBK-Ucraina cu referire la Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al României.
Agenția a reamintit: concluziile Comisiei Europene, formulate ca răspuns la cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, a determinat pașii necesari pentru finalizarea reformei cadrului legislativ privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. „Ministerul Afacerilor Externe regretă că legea a fost adoptată în lipsa unor noi consultări cu Comisia de la Veneția, a căror concluzii ar contribui cu siguranță la asigurarea unui text cuprinzător și clar din punctul de vedere al standardelor juridice europene în această materie, inclusiv din partea verificării metodei, ale cărei recomandări anterioare sunt reflectate în textul de reglementare”, se arată în comunicat. În afară de aceasta, a adăugat Ministerul Afacerilor Externe al României, „este regretabil” că legea a fost adoptată în lipsa unor consultări adecvate cu reprezentanții comunității românești din Ucraina, asupra cărora Bucureştiul a insistat. „Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților ucrainene să se consulte cu Comisia de la Veneția în această etapă și să pună în aplicare pe deplin recomandările acesteia, având în vedere că legea prevede o perioadă de șase luni pentru intrarea ei în vigoare”, se arată în comunicat. Partea română mai notează că a apelat în repetate rânduri la Kiev cu o solicitare de „a consulta amănunțit societatea românească din Ucraina în procesul de elaborare și adoptare a legii”.
Vă reamintim că la 13 decembrie Rada Supremă a adoptat în întregime Legea nr. 8224 privind minoritățile naționale. Aceasta este una dintre principalele cerințe pentru aderarea Ucrainei la UE. Potrivit notei explicative la proiectul de lege, acesta ar trebui să îmbunătățească realizarea drepturilor minorităților naționale și baza politicii de stat referitoare la ele.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com