Martirajul anului 1942 

28 12 2022 F 5

Vera a lui Mihai Opaiţ şi-a făcut apariţia în această frumoasă lume la 1924, în istoricul municipiu Iaşi din România. În perioada interbelică se stabileşte în localitatea Suceveni din fostul judeţ Storojineţ, încadrată la finele lunii iunie 1940  în componenţa Uniunii Sovietice. Este arestată de grănicerii stalinişti în ziua de 3 iunie 1941. Peste 24 de luni de interogatorii drastice în beciurile cazematelor bolşevice, la 17 iunie 1942, va fi condamnată de către autorităţile comuniste la 3 ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. Apucă drumul suferinţelor, îmbrăcând cămaşa muceniciei.

Tot în aceeaşi zi, alt român, Nicolae al lui Mihai Răţoi, născut la 1917, în pitoreasca localitate Turnu Măgurele din România, va primi şi el 3 ani de temniţă, fiindcă este inclus de către autorităţile staliniste în categoria „elementelor care constituie un pericol social”. Muncitorul s-a stabilit cu traiul în vechea capitală a Bucovinei istorice. Aici l-au găsit „eliberatorii” în ziua de 28 iunie 1940. A suportat teroarea bolşevică, instaurată pe meleagurile voievodale până la 29 martie 1941, când a hotărât să se întoarcă în Ţara lui mândră, la locurile copilăriei sale îndepărtate, unde a văzut primul răsărit de soare. Nimereşte în mâinile iscoadelor sovietice şi porneşte spre împărăţia infernului.

Pe data de 17 iunie, Victor al lui Trofim Loghin, care a văzut lumina soarelui la 1913, în satul Pătrăuţii de Jos, este privat de libertate pe un termen de 5 ani. Ţăranul a fost întemniţat în închisoarea din Cernăuţi în ziua de 18 iunie 1941, fiind acuzat de faptul că în perioada interbelică „a intrat în componenţa unui partid contrarevoluţionar din România”. Ferecat în lanţuri, apucă drumul chinurilor cristice al Siberiei, fiindcă acei, care au venit cu „Duhul stepelor nomade”, „Păşesc pe icoane şi pe oseminte”.

Paulina a lui Hariton Sucevan s-a născut la 1918, în frumosul şi istoricul oraş de pe malul Prutului. În neuitata zi de 1 aprilie 1941, românca a participat la grandioasa demonstraţie antisovietică de la Fântâna Albă. Este arestată de grănicerii sovietici din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS şi porneşte pe „drumul de sânge”, mânată de „ciubota de chirză-a puterii”. Primeşte 3 ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională.

Petru GRIOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий