La 11 ianuarie, stil nou, este prăznuit Cuviosul Teodosie cel Mare, începătorul vieţii de obşte. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare a trăit între secolele V-VI. S-a născut în satul Mogarisos din Capadocia, zona de est a Turciei de astăzi. Părinții săi, tatăl Proeresie și mama pe nume Evloghia erau amândoi creștini cucernici. De la o vârstă tânără Sfântul Cuvios Teodosie intră în monahism la o mânăstire din Ierusalim. După ce petrece alături de pustnicul Longhin, alege să se retragă într-o peșteră aproape de Bethleem, unde stă timp de 50 de ani și se hrănește doar cu plante sălbatice și legume. Datorită vieții sale a reușit să adune în jurul său mulți ucenici. A ridicat o mănăstire lângă peștera unde trăia și unde va pune bazele vieții monahale de obște. De aici a primit și numele de „începător al vieții de obște”. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare s-a stins din viață în jurul anului 529.
În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, creștin ortodocșii sărbătoresc Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod. Irod, văzând că a fost amăgit de magi, s-a mâniat foarte mult. S-a maniat asupra magilor, ca nu s-au întors la dansul spre a-i vesti despre Prunc, iar asupra lui Hristos s-a maniat, temându-se ca să nu-i ia împărăţia. Căci Irod socotea că Hristos voiește să împărătească cu împărăție pământeasca, neștiind că împărăţia Lui nu este din lumea aceasta. Neputând nici magilor să le răsplătească pentru ca se duseseră, nici pe Hristos să-L ucidă, pentru ca nu-L afla, a vărsat mania sa asupra nevinovaţilor prunci.
Cei care vizitează biserica în această zi, se roagă, în primul rând, pentru copiii lor, cerând Domnului pentru ei sănătate şi mulţi ani de viaţă.
În popor există câteva semne ale timpului pentru această zi. Dacă ninge cu fulgi mari, în curând se va încălzi. Dacă norii plutesc pe jos, vremea se va răci. Dacă la 11 ianuarie e vreme caldă, primăvara şa fi timpurie şi caldă. De e cer senin şi adie vântul dinspre miază-noapte, se aşteaptă ger.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com