La 13 ianuarie, după calendarul bisericesc pe stil nou, sunt prăznuiți Sfinții Ermil și Stratonic, care au trăit în ținutul Iliricului și al Dunării de Mijloc, pe vremea când aveau loc persecuțiilor împăratului Licinius, mai exact între anii 230-325. Diaconul Ermil a fost chemat înaintea împăratului, pentru a mărturisi necinstirea idolilor. Odată ajuns în fața acestuia, Sfântul Ermil i-a transmis faptul că el slujește numai Dumnezeului nevăzut. Prin urmare, odată auzite aceste vorbe, împăratul nu a decis să facă altceva decât să îl pedepsească, așa că a poruncit să fie bătut cu un bici de metal, iar apoi să fie întemnițat. Cu toate acestea, la doar trei zile de la această ispravă, Sfântul Ermil a fost întrebat dacă refuză să se închine lui Hristos, însă acesta a continuat, motiv pentru care a fost supus și altor chinuri. Astfel, temnicerul Stratonic a fost cel care a simțit prin Duhul Sfânt, durerea resimțită de către Sfântul Ermil și l-a îngrijit. Nu a durat mult până când acesta a fost văzut de către un ostaș și pârât împăratului. Astfel, împăratul a poruncit ca cei doi să treacă la cele veșnice, prin omorâre, în data de 13 ianuarie 303, la distanță de doar 3 kilometri de Belgrad.
Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, la 13 ianuarie este cinstită Sfânta Cuvioasă Melania Romana. Ea s-a născut la Roma într-o familie de nobili, în a doua jumătate a secolului al IV-lea. A fost silită de către părinţii săi să se căsătorească cu un tânăr nobil, Alpinian, cu care a avut doi copii. După naşterea celui de-al doilea copil, Melania şi Alpinian au hotărât să stea împreună doar ca frate şi soră. După o vreme, cei doi copii ai lor s-au mutat la Domnul. Atunci au hotărât să împartă averea săracilor, bisericilor şi manăstirilor. Au călătorit în multe ţări şi cetăţi. Cuvioasa Melania postea foarte strict, avea rânduiala de rugăciune şi citea mereu în întregime toate Sfintele Scripturi. Sosind la Alexandria, ei au primit binecuvântarea Sfântului Chiril.
După aceea, au călătorit la Ierusalim şi s-au stabilit la Muntele Măslinilor. Acolo Cuvioasa Melania a trăit într-o peşteră vreme de paisprezece ani. A întemeiat o mănăstire de bărbaţi şi o alta de femei. La chemarea unei rude de-a ei, cuvioasa a călătorit la Constantinopol şi l-a convertit la credinţa creştină pe senatorul păgân Volusian. S-a întors la Muntele Măslinilor, unde a trecut la Domnul în anul 439.
De asemenea, la 13 ianuarie pe stil vechi este ajunul sărbătorii Sfântului Vasile, numit în Ucraina „Seară darnică”, deoarece pe masa de sărbătoare sunt puse multe bucate gătite de gospodina casei, dar neapărat colivă.
În această zi fetele încercau să afle care le va fi ursitul, iar gospodarii – cum va fi anul. Dacă noaptea cerul este înstelat, în curând starea vremii se va ameliora. Moina din această zi prevestește o primăvară timpurie și rece. Vântul dinspre miază-zi este un semn de belșug, iar cel dinspre miază-noapte prevestește viscole și ploi dese. Dacă pomii au înghețat, este semn de roadă bogată de fructe și nuci. Dacă în această zi ninge, întreaga lună ianuarie va fi ploioasă.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com