Un stil de viață sedentar și o dietă precară pot duce la blocarea arterelor. Pentru a ameliora situația, este important să facem mișcare și să ne îmbunătățim obiceiurile alimentare. Arterele se blochează de la o anumită vârstă, atunci când încep să se manifeste efectele tuturor obiceiurilor dăunătoare pe care le-am avut pe parcursul vieții, cum ar fi consumul de grăsimi nesănătoase, obezitatea și multe altele.
De ce se blochează arterele? De-a lungul anilor, arterele tind să acumuleze grăsimile din corp, la nivelul lor formându-se o placă ce învelește pereții interiori ai acestor vase sanguine și care provoacă pierderea elasticității lor. Există anumiți factori care influențează declanșarea acestei probleme de sănătate: fumatul, colesterolul și trigliceridele mărite, hipertensiunea arterială, sedentarismul, obezitatea, diabetul, stresul, consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, ereditatea.
Arterele înfundate reprezintă o problemă de sănătate ce se dezvoltă treptat, dar care poate avea consecințe foarte grave. Acestea împiedică transportul unei cantități suficiente de sânge și de oxigen către inimă, provocând în cele din urmă angină sau infarct miocardic. Prin urmare, este important să evităm factorii de risc și să ne obișnuim să consumăm în mod regulat sucuri și ceaiuri medicinale care ajută la curățarea arterelor în mod natural.
Iată câteva dintre cele mai bune fructe și plante pentru sucuri și ceaiuri care curăță arterele.
Păducelul. Această plantă este folosită de secole întregi pentru protejarea inimii și arterelor. Datorită conținutului său ridicat de flavonoide, minerale, dopamină, păducelul ajută la dilatarea arterelor coronare și la îmbunătățirea circulației. Tocmai de aceea ceaiul de păducel se află pe lista de ceaiuri care curăță arterele, fiind recomandat pentru tratarea tahicardiei, aritmiei, migrenelor și hipertensiunii arteriale. Păducelul este ușor sedativ, ajutând la calmarea sistemului nervos și la combaterea insomniei. Se foloseşte această plantă sub formă de ceai.
Mușețelul. Ceaiul de mușețel este unul dintre cele mai populare tipuri de ceai din lume, fiind cunoscut pentru abilitatea sa de a calma sistemul nervos și de a îmbunătăți digestia. În plus, mușețelul dilată arterele și reduce inflamațiile, ajutând la îmbunătățirea circulației. Ceaiul de mușețel scade tensiunea arterială și nu poate lipsi din lista de ceaiuri care curăță arterele.
Țelina. Țelina este bogată în vitaminele A, C și E și în minerale precum zincul și seleniul, ce protejează sângele. În plus, țelina conține ftalide, compuși ce relaxează mușchii din jurul arterelor, stimulând vasodilatarea și circulația sanguină. Țelina este unul dintre cele mai bune alimente detoxifiante, întrucât contribuie la eliminarea toxinelor și a excesului de apă, având proprietăți laxative. Sucul de țelină are un gust delicios și poate fi folosit în combinație cu fructe ca merele, perele sau ananasul. Se folosesc tulpinile verzi, fragede.
Perele. Acest fruct dulce și răcoritor este extrem de benefic pentru artere. Perele ajută la reglarea tensiunii arteriale. Conținutul lor ridicat de potasiu dilată arterele și vasele de sânge, previne formarea cheagurilor și îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular. Întrucât conține multă apă și este dulce, para poate fi adăugată în sucuri, nemaifiind necesar niciun alt îndulcitor. Perele organice sunt cu atât mai bune, deoarece și coaja acestui fruct este bogată în nutrienți benefici.
Ananasul. Ananasul acționează în același mod ca și perele, deoarece este bogat în potasiu și controlează tensiunea arterială. În plus, ananasul este un fruct tropical util în lupta împotriva obezității, contribuind la pierderea treptată în greutate. Sucul de ananas poate fi folosit ca ingredient în alte băuturi ce tratează diverse probleme de sănătate.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com