Declarațiile liderilor occidentali despre inadmisibilitatea escaladării nu fac decât să dezlege mâinile dictatorului rus pentru a ridica el însuși nivelul tensiunii. Această opinie a fost exprimată de
Ralph Fücks, unul dintre conducătorii Centrului analitic berlinez Zentrum Liberale Moderne, în cadrul conferinței „Războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei: provocări în documentarea și urmărirea penală a crimelor de război” de la Institutul Pilecki din Berlin, relatează Ukrinform.
„Dacă ne temem de escaladare, Putin primește carte blanche pentru a spori escaladarea”, a accentuat expertul. El s-a referit la Cancelarul german, Olaf Scholz, care vorbește constant despre necesitatea de a preveni confruntarea directă între Germania și Rusia, NATO și Rusia. Dar în problema acordării de sprijin Ucrainei, inclusiv a armelor, nu este vorba doar de a ajuta Ucraina, ci și de Occidentul democratic, despre aceea dacă el poate apăra cu adevărat statul de drept, valorile sale. Este vorba despre viitoarea ordine mondială.
În ciuda faptului că a criticat Guvernul german pentru „prea puțin, prea lent”, Ralph Fücks l-a susținut pe Cancelar, chemând să fie recunoscut că pentru Germania, ceea ce face ea în ceea ce privește luarea deciziilor – refuzul la energia rusă, furnizarea armelor în zona conflictului etc., sunt „schimbări gigantice și ritm gigantic”.
„Este în interesul nostru ca Ucraina să câștige acest război. Trebuie să facem totul pentru ca Ucraina să câștige, trebuie să sprijinim Ucraina pe deplin, din toată inima”, a subliniat Fuks.
Șeful LibMod a menționat că, dacă Rusia va avea succes, războiul ei împotriva Ucrainei ar putea deveni un preludiu al unui război mai mare, deja între Rusia și Occident. Potrivit acestuia, Rusiei nu trebuie să i se poate permite să câștige, e chiar în interesul ei. „Dacă există șanse pentru schimbări pozitive în Federația Rusă, atunci numai după înfrângerea acesteia, după șoc. Mania imperialismului trebuie distrusă”, a spus Fuchs. În plus, Rusia trebuie să compenseze toate pierderile cauzate Ucrainei, iar criminalii de război trebuie să fie trași la răspundere.
Comentând faptul că multe state occidentale, chiar și dintre cele care susțin în mod masiv Ucraina, ezită să-i ofere atât arme cu adevărat puternice, cât și să susțină inițiativa de a crea un tribunal, Fuks a atras din nou atenția asupra unui astfel de factor precum teama de escaladare.
La conferință au participat oameni de știință, sociologi, istorici, avocați și activiști din diferite țări.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com