La 11 februarie, după stil nou, este cinstit Sfântul Mucenic Vlasie. Sfântul Vlasie a trăit pe vremea împăraților romani Diocletian și Licinus, fiind cunoscuți ca aprigi prigonitori ai creștinilor. A fost Episcopul Sevastiei Capadociei și din cauza prigonirilor se retrage în munți. Sfântul Vlasie căpătase o putere pentru că și fiarele ascultau de el și veneau la el pentru a fi binecuvântate. Prin mâinile sale se făceau multe tămăduiri. Vânătorii i-au găsit peștera și l-au luat pentru a-l duce în cetate.
În timpul Sfântului Vlasie, șapte femei care îl urmau, au ales să se alăture mărturisirii acestuia.
Cele șapte femei au reușit să arunce în apă statuile. Femeile au fost torturate și apoi li s-au luat capetele. Cei doi copii ai uneia dintre ele au fost încredințați de aceasta Sfântului Vlasie pentru a avea grijă de ei.
Torționarul sfântului, Agricola, a spus ca Sfântul Vlasie să fie aruncat în iezer. După ce acesta a însemnat apa cu semnul sfintei cruci a mers pe apă ca și cum mergea pe uscat. Când au văzut această minune, 68 de bărbați au murit când încercau să imite puterea lui Iisus Hristos, invocându-i pe idolii lor. Sfântul Vlasie și cei doi copii pe care îi avea în grijă au fost uciși în afara orașului, prin tăierea capetelor, pe 11 februarie.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 11 februarie este prăznuită Aducerea moaștelor Sfântului Ignație Teoforul. Sfântul Ignatie, Episcopul Antiohiei, ucenicul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan, a trecut în neființă în circul din Roma în ziua de 20 decembrie, anul 107.
Astfel, creştinii din Roma i-au strâns osemintele, iar în anul 108, le-au dus în Antiohia, le-au îngropat în cimitirul de lângă Dafne din marginea oraşului. În anul 438, în timpul împăratului Teodosie al II-lea caligraful, au fost mutate în Biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur” din mijlocul Antiohiei. În secolul al VII-lea, adică în timpul împăratului Heraclius (610-641), sfintele moaşte au fost duse iarăşi la Roma şi aşezate în Biserica Sfântul Clement.
Semnele timpului arată: dacă se aude freamătul pădurii, se așteaptă moină. De e vânt puternic în ziua de 11 februarie, anul va fi ploios. Dacă luna e de culoare sângerie, va fi vânt puternic.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com