La 1 martie, în prima zi de primăvară, după calendarul bisericesc pe stil nou este cinstită Sfânta Muceniță Evadochia. Sfânta Muceniță Evadochia provenea din cetatea Heliopolis din provincia Liban (Frigia). Aceasta a trăit pe vremea Împăratului Traian. Și-a petrecut o mare parte din viață în desfrânare și agonie și a strâns o avere însemnată. După câteva discuții duhovnicești cu monahul Gherman, Evadochia s-a hotărât să primească Taina Botezului. După ce Teodot, episcopul cetății, a botezat-o aceasta și-a împărțit toată averea persoanelor sărace și apoi s-a călugărit. În mănăstire s-a dăruit vieții pentru Dumnezeu și a stat în posturi, privegheri și rugăciuni. La ceva timp obștea mănăstirii au cerut ca Sfânta Muceniță Evadochia să fie stareță. Pentru pocăința mare de care a dat dovadă, Dumnezeu a înzestrat-o cu darul învierii morților. Cuvioasa a avut moarte mucenicească în timpul persecuțiilor de pe vremea Împăratului Vicențiu, conducătorul cetății Heiopolis.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 1 martie este prăznuit Sfântul Pamfil. El slujea în Cezareea Palestinei, originar fiind din Beirut. Pe vremea sa a fost unul dintre cei mai mari teologi. Sfântul Pamfil aduna monumente scrise creștine și explica Sfânta Scriptură. El a reușit să creeze o bibliotecă cu 30 mii de volume. Pe lângă biserică a deschis o școală teologică și a convertit la creștinism mulți păgâni. A fost omorât împreună cu alţi 11 creştini, printre care şi diaconul Valent din Ierusalim, la ordinul lui Firmilian, guvernator al Palestinei în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305).
Semnele timpului arată că, dacă la 1 martie ninge, va fi recoltă bogată. Dacă e zi însorită și senină, primăvara va fi timpurie și caldă. De adie vânt cald, vara va fi posomorâtă și ploioasă. Ceața prevestește timp ploios.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com