Ea îşi va putea începe activitatea la vară, comunică RBK-Ucraina cu referire la Welt am Sonntag.
Se accentuează că la 28 ianuarie, Moldova s-a adresat Bruxellesului cerând sprijin. Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS) lucrează în prezent la așa-numita concepţie de gestionare a crizelor, care ar trebui să fie finalizată luna curentă.
Experții Serviciului de politică externă al Uniunii Europene elaborează propuneri privind mărimea, profilul și mandatul misiunii planificate, care trebuie apoi aprobate în unanimitate de guvernele țărilor UE. Un diplomat al UE, familiarizat cu evoluția negocierilor, a menționat că există dorința de a trimite o misiune civilă în Moldova.
S-a mai comunicat că Germania, precum și Polonia, statele Baltice, Suedia, Cehia, Portugalia, România și Danemarca sunt principalii susținători ai proiectului. Diplomații se așteaptă ca noua misiune să intre în funcţie la începutul verii. În cadrul misiunii, personalul administrativ din statele membre ale UE, în primul rând din autoritățile judiciare, poliție și vamă, va consulta Moldova cu privire la crearea unui sector de securitate eficient.
În afară de aceasta, Uniunea Europeană dorește să trimită experți care să consulte țara în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformării.
Anterior RBK-Ucraina a explicat pericolul protestelor antiguvernamentale în Moldova, cum pot ele afecta Ucraina și de ce Rusia are nevoie de aceasta.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com