Parlamentul României, în ședința comună a ambelor camere din 7 martie, a aprobat o declarație cu ocazia împlinirii unui an al invaziei la scară largă a Rusiei, care condamnă cu fermitate războiul de agresiune al Federației Ruse și solicită retragerea imediată a trupelor ruse.
Textul declarației, după cum scrie „Evropeiska pravda”, este citat de Agenția română Agerpres.
„Facem apel către Federația Rusă să pună capăt imediat războiului și să-și retragă toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în conformitate cu frontierele recunoscute internațional”, au declarat parlamentarii români. Ei au subliniat că toate încercările de a schimba granițele Ucrainei prin forță, începând din 2014, reprezintă o încălcare flagrantă a Statului ONU, a dreptului internațional, precum și a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. „Solicităm Federației Ruse să coopereze necondiționat cu organizațiile internaționale și cu Curtea Penală Internațională, care este responsabilă de investigarea și urmărirea penală a crimelor de război, crimelor împotriva umanității și genocidului comise împotriva Ucrainei și să sprijine eforturile internaționale… de a crea un mecanism jurisdicțional de aducere în fața justiției pe cei responsabili de infracțiunea de agresiune”, se arată în comunicat.
În documentul adoptat, parlamentul cere, de asemenea, Federației Ruse „încetarea imediată a retoricii privind folosirea armelor nucleare și a actelor de intimidare a altor state, precum și acuzațiile nefondate cu privire la presupusa utilizare de către Ucraina a armelor biologice”.
Deputații și senatorii au făcut apel la comunitatea europeană și euro-atlantică să întărească sancțiunile împotriva Federației Ruse și să asigure conservarea lor pentru o lungă perioadă de timp. „Sancțiunile ar trebui să vizeze și cei direct responsabili pentru crimele comise în Ucraina: președintele Vladimir Putin și întregul său regim”, se arată în comunicat.
Parlamentul a susținut „necesitatea unei participări semnificative a României la eforturile viitoare de reconstrucție post-conflict a statului ucrainean, precum și întărirea sprijinului acordat de statul român, în special populației civile ucrainene”.
Parlamentarii au subliniat necesitatea sprijinirii procesului de aderare la UE a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.
Documentul a fost adoptat cu 285 de voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” și 2 s-au abținut.
Vă reamintim că, pe 2 martie, Parlamentul Moldovei a încuviințat o declarație de condamnare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, iar adepții lui Dodon au părăsit sala în mod demonstrativ.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com