La 8 aprilie, stil nou, sunt prăznuiţi Sfinții Apostoli Iridon, Agav și Ruf. Ei se numără printre cei 70 de apostoli aleși de Domnul. Sfântul Irodion era rudă cu Sfântul Apostol Pavel, potrivit Epistolei către Romani: „îmbrăţişaţi pe Irodion, cel de un neam cu mine” (Rom 16: 11). Sfântul Irodion a fost episcop al Neopartiei. A pătimit mult din cauza evreilor și a fost supus la o mulțime de torturi. Sfântul Irodion a mers cu Sfântul Apostol Petru la Roma și a fost decapitat, alături de alți creștini, tot în ziua în care Sfântul Apostol Petru a fost răstignit.
Sfântul Agav a fost înzestrat cu darul prorociei. Inițial a anunțat o foamete mare în întreaga lume, care a avut loc pe vremea împăratului Cezar Claudius (Fapte 11: 28). A doua prorocie a avut loc atunci când l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel în Cezareea. Acesta i-a luat brâul lui Pavel, pe care și l-a pus legat la mâini și la picioare spunând: „Acestea zice Duhul Sfânt: Pe bărbatul al căruia este acest brâu, aşa îl vor lega iudeii la Ierusalim şi-l vor da în mâinile neamurilor” (Fapte 21: 11).
Sfântul Ruf era Episcop al cetății Tebei din Grecia. Sfântul Pavel l-a pomenit spunând: „îmbrățișați pe Ruf, cel ales întru Domnul” (Romani 16: 13).
Potrivit calendarului bisericesc, este Sâmbăta lui Lazăr, care are o însemnătate aparte pentru credincioși. Este ziua în care Iisus Hristos l-a înviat din morți pe Lazăr. Potrivit rânduielilor bisericești, la fiecare pomenire a celor adormiți, Lazăr este chemat să se roage pentru ei. Învierea lui Lazăr reprezintă biruința vieții asupra morții, iar pentru credincioși este invitația sau chemarea de a ieși din moarte și de a intra în Viață prin Hristos, Domnul Vieții. Sărbătoarea întărește credința enoriașilor în Învierea de Apoi. Sâmbăta lui Lazăr mai este cunoscută în popor și sub numele de „Moșii de Florii” sau „Sâmbăta Morților” iar în toate bisericile se săvârșesc slujbe de pomenire a celor adormiți.
În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este cinstit Sfântul Arhanghel Gavriil. El este cel care a adus vestea cea mare Fecioarei Maria, vestind Întruparea Fiului lui Dumnezeu.
Sfântul Gavriil este unul dintre cei șapte îngeri de mare sfat care stau înaintea Tronului lui Dumnezeu. El s-a arătat și lui Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, mai înainte de a se arăta Fecioarei Maria. De asemenea, tot Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună Sfinților Părinți Ioachim și Ana, cum că vor naște o fată, pe Maica Domnului. Se mai spune că tot el este cel care l-a însoțit pe Moise atunci când dreptul a scris Cartea Facerii.
Sfântul Arhanghel Gavriil este pomenit a doua zi, după Buna Vestire.
În popor se spune că din ziua de 8 aprilie se poate colecta suc de mesteacăn, care are particularităţi curative. Oamenii se roagă Sfântului Arhanghel Gavriil să-i apere de boli şi nenorociri. Ziua de 8 aprilie este considerată ca un indicator al unei veri calde sau reci. Deci, dacă dimineața acestei zile s-a dovedit a fi caldă și însorită, vara va fi la fel. Dacă plouă în dimineața zilei de 8 aprilie, atunci și lunile de vară vor fi ploioase. Există şi alte semne ale timpului: dacă la răsăritul soarelui cerul este acoperit cu nori, vremea va fi rece, iar dacă e senin – se va încălzi. Îngheţurile din această zi prevestesc şi alte îngheţuri în decursul primăverii. Dacă norii sunt albăstrii, vremea va fi caldă şi ploioasă. Dacă mălinul a înverzit, e timp favorabil pentru săditul cartofilor timpurii.
Este important să ştim că în urma schimbărilor climatice însemnate, nu toate aceste semne ale timpului sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com