La 10 aprilie 1622, la Kiev s-a stins din viaţă hatmanul Petro Konaşevyci-Sagaidacinyi, eminent activist politic şi cultural ucrainean. A făcut carte la Şcoala din Ostrog, iar în 1601 a venit la Secea Zaporojeană. A participat la luptele împotriva turcilor. Ultima sa luptă a fost sub zidurile Cetăţii Hotinului din 1621. Detaşamentul de cazaci în frunte cu Petro Konaşevyci-Sagaidacinyi, alături de armata polonă a oprit oastea otomană, care ameninţa ţările europene. Hatmanul a fost rănit şi aceasta a grăbit sfârşitul lui.
La 29 martie 1848 /10 aprilie 1848 domnitorul Mihail Sturdza înăbuşă mişcarea revoluţionară din Moldova cu forţa armată. Sub infruenţa evenimentelor revoluţiilor izbucnite în Europa, tinerii moldoveni reveniţi din Occident au preluat valul revoluţionar cu rapiditate, fixându-şi pentru început ca obiectiv înlăturarea domnitorului Moldovei Mihail Sturdza, considerat de ei vinovat pentru toate abuzurile şi nedreptăţile din ţară. Importul de democraţie urma să fie făcut printr-un program de 35 de revendicări ale protestatarilor sub titlul de Petiţie-Proclamaţie. Domnitorul Mihail Sturdza a mimat negocierile luând în spate măsuri de represiune. În cadrul intervenţiei de înăbuşire a mişcării revoluţionare din Moldova au loc mai multe arestări, iar 13 conducători (printre care şi Alexandru Ioan Cuza) au fost trimişi sub stare de arest la Galaţi, pentru a fi exilaţi în Turcia. Şase dintre cei 13 au reuşit să scape la Brăila, de unde au trecut în Transilvania.
La 10 aprilie 1912 s-a născut Ilie Cleopa, arhimandrit și duhovnic la Mănăstirea Sihăstria. Părintele Cleopa (pe numele de mirean, Constantin) s-a născut într-o familie de țărani, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei lui Alexandru Ilie. A urmat cursurile școlii primare din satul natal, făcând apoi trei ani de ucenicie duhovnicească la schimonahul Paisie Olaru, pustnic în Schitul Cozancea. În decembrie 1929 se alătură obștii schitului Sihăstria, alături de fratele mai mare, Vasile. Pe 12 decembrie 1932, de ziua Sfântului Ierarh Spiridon, sunt primiți în obștea schitului. În este tuns în monahism pe 2 august 1937, primind numele călugăresc de „Cleopa”.
În 1947 Schitul Sihăstria este ridicat la rang de mănăstire, iar protosinghelul Cleopa Ilie este hirotonisit arhimandrit, cu aprobarea patriarhului Nicodim Munteanu. În 1948, urmărit de Securitate, se retrage pentru șase luni în pădurile din jurul Mănăstirii Sihăstria, iar la 30 august 1949 arhimandritul Cleopa Ilie este numit stareț al Mănăstirii Slatina Suceava, unde se transferă alături de 30 de călugări din obștea Mănăstirii Sihăstria. Între 1952-1954 este urmărit de Securitate și se retrage în Munţii Stănişoarei. După doi ani este readus în mănăstire, din dispoziția Patriarhului Justinian. În 1956 revine la metanie, iar în primăvara anului 1959 se retrage pentru a treia oară în Munții Neamțului, unde își petrece următorii 5 ani. Revine la Mănăstirea Sihăstria în toamna anului 1964, ca duhovnic al întregii obști și povățuiește fără întrerupere atât călugări, cât și mireni, timp de 34 de ani. Încetează din viață la 2 decembrie 1998. Majoritatea lucrărilor sale văd lumina tiparului postmortem.
La 10 aprilie 1912 vasul „Titanic” a plecat în primul și singurul voiaj dintre Southampton, Anglia, și New York, SUA. „Titanic” a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton cu destinația New York. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228 (supraviețuitori fiind 714) în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie. Pachebotul RMS „Titanic”, din clasa Olympic, a fost deținut de compania White Star Line și a fost construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast. Numărul mare de victime a fost cauzat, în mare parte, de faptul că deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane. Un număr mare de bărbați au murit din cauza protocolului „femeile și copiii întâi”.
„Titanic” a fost proiectat de unii din cei mai experimentați ingineri și a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare șoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranță superioare, „Titanicul” s-a scufundat și, faptul că s-a scufundat în timpul călătoriei inaugurale, au oferit o notă ironică asupra tragediei.
La 10 aprilie 2010 şi-a pierdut viaţa în tragedia aviatică de la Smolensk, Lech Kaczyński, președintele Poloniei între anii 2005 – 2010. Se îndrepta împreună cu soţia şi zeci de înalţi demnitari ai Statului polonez la Katyn, unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare a miilor de ofiţeri polonezi prizonieri, masacraţi de sovietici în timpul celui de-al doilea război mondial, la ordinul lui Stalin.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com