Deputații europeni își confirmă sprijinul pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova

19 04 2023 F 2
Parlamentul European a aprobat o rezoluție în care confirmă sprijinul pentru viitorul european al Republicii Moldova și solicită ca anul acesta să înceapă negocierile privind aderarea acesteia, dacă sunt îndeplinite toate condițiile Comisiei Europene, a comunicat Serviciul de presă al Parlamentului European, scrie „Evropeiska pravda”. Textul a fost aprobat pe 19 aprilie cu 555 de voturi „pentru”, în timp ce alți 49 au votat „împotrivă” și 26 s-au abținut.
În rezoluție se menţionează că Republica Moldova continuă să întâmpine numeroase dificultăți – din cauza încercărilor de șantaj și destabilizare a Kremlinului și a consecințelor economice ale războiului din Ucraina – și constată pozitiv reacția autorităților moldovenești la aceste provocări. Deputații europeni își confirmă sprijinul pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova și recunosc progresul acesteia în reformele necesare. „Ei cer începerea negocierilor de aderare la sfârșitul anului 2023, dacă Moldova va îndeplini cei 9 pași definiți de Comisia Europeană”, se arată în comunicat.
Chișinăul este îndemnat să continue reformele în sfera democrației și a statului de drept, să se îndrepte spre implementarea integrală a Acordului de Asociere cu UE și a Acordului privind zona de liber schimb, să întărească lupta împotriva criminalităţii organizate și să crească securitatea sa energetică. În plus, europarlamentarii cer să fie impuse sancțiuni persoanelor implicate în tentative de destabilizare a situației din Moldova — menționând, în special, oligarhii Ilan Shor și Vlad Plahotniuk și organizațiile și companiile aferente acestora și, de asemenea, solicită facilitarea extrădării acestora în Moldova. În plus, deputații solicită UE să extindă regimul de sancțiuni și să permită sancțiuni pentru corupție, care subminează instituțiile, sistemul democratic și stabilitatea țării.
Parlamentarii condamnă șantajul energetic al Rusiei împotriva Moldovei și solicită UE să ajute țara să-și crească independența energetică.
Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий