Este posibil ca Federația Rusă să fi organizat ea însăși atacul cu dronă asupra Kremlinului din 3 mai, intenționând să accentueze importanța războiului împotriva Ucrainei pentru publicul intern rus, precum și să creeze condițiile pentru o mobilizare socială mai largă. La o astfel de concluzie au ajuns analiștii Institutului pentru Studiul Războiului – ISW, relatează RBK-Ucraina.
Deci, în „atacul” dronelor asupra Kremlinului, Rusia, așa cum era de așteptat, a dat vina pe Ucraina. În același timp, probabil că Federația Rusă a organizat acest atac. Mai multe semne indică faptul că loviturile au fost efectuate de forțe interne și organizate intenționat, se arată în publicație. Autoritățile ruse au luat recent măsuri pentru a-și consolida capacitățile interne de apărare antiaeriană, inclusiv chiar la Moscova și, prin urmare, este „foarte puțin probabil” ca două drone să poată pătrunde mai multe straturi de apărare antiaeriană și să explodeze sau să fie doborâte chiar „de asupra Kremlinul”, și astfel să fie filmate.
Imaginile de geolocalizare din ianuarie 2023 arată că autoritățile ruse desfășoară sisteme de rachete antiaeriene Panțir în apropiere de Moscova pentru a crea cercuri de apărare antiaeriană în jurul orașului, notează experții. O lovitură care ar evita detectarea și distrugerea unor astfel de sisteme de apărare antiaeriană și ar lovi o țintă atât de importantă precum Palatul Senatului din Kremlin ar fi „o jenă semnificativă pentru Rusia”. Răspunsul imediat, consecvent și coordonat al Kremlinului la incident sugerează că atacul a fost orchestrat intern în așa fel, încât implicațiile politice percepute să depășească surpriza. Expunerea rapidă și consecventă a versiunii oficiale rusești a atacului sugerează că Rusia a organizat acest incident în imediata apropiere a sărbătorii Zilei Victoriei din 9 mai, pentru a prezenta războiul publicului său intern ca pe ceva existențial.
În plus, Kremlinul ar putea folosi un astfel de „atac” pentru a justifica fie anularea, fie limitarea în continuare a sărbătorilor de 9 mai, ceea ce ar întări, probabil, eforturile care descriu războiul împotriva Ucrainei ca pe o amenințare directă la adresa respectării de către Rusia a „evenimentelor istorice venerate”.
ISW a evaluat anterior că Federația Rusă folosește o serie de măsuri pentru a prezenta războiul său de cucerire împotriva Ucrainei ca existențial publicului rus și pentru a se pregăti pentru o mobilizare socială mai largă.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com