Instituție de învățământ, unde limba română se simte la ea acasă

3 06 Ф 5

Pentru Liceul nr. 1 cu limba română de predare din Ciudei adjectivul „vechi” deseori poate fi înțeles ca ceva onorabil. Într-adevăr, această instituție de învățământ se numără printre cele mai vechi școli românești din ținutul nostru, care deja a trecut pragul istoric de două secole de existență. Este veche și tendința încetățenită aici de a face carte serioasă, respectată cu strictețe de fiecare generație de pedagogi. Iată de ce școala românească (acum Liceu) din Ciudei a fost și rămâne o instituție unde este asigurată calitatea învățământului. Și încă ceva important: vechile tradiții populare capătă aici o continuitate prin străduința atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor. Or, la cele mai importante evenimente din viața școlii ei îmbracă iia românească.

Vechiul și noul se combină armonios la Liceul nr. 1 din Ciudei. Pedagogii de aici aplică metode noi și eficiente de învățământ, de aceea la ei vin să preia și să-și împărtășească experiența colegi de breaslă de la școlile românești din regiune. O adevărată minune a Liceului nr. 1 din Ciudei este iscusința colectivului lui de a transforma vechea clădire a instituției, construită încă în perioada austriacă, într-o oază a florilor: sunt îngrijite răzoarele din curte și amenajate cu gust ghiveciuri de flori de-a lungul coridorului și în sălile de clasă.

31 05 MB 1

De obicei, mai toți directorii, în decursul istoriei de două secole a acestei școli, au fost și buni gospodari. Este o calitate care înfrumusețează și biografia actualului director Radu Petrașescu, aflat în acest post de câteva decenii.

– N-am avut norocul să avem o clădire modernă a școlii, este un vis vechi al locuitorilor din Ciudei, dar poate cu timpul el va deveni o realitate și nepoțeii noștri vor învăța într-o școală nouă, remarcă domnul Radu Petrașescu. Dar avem noroc de un primar deosebit, cu simțul de bun gospodar, Anatolie Puțul. Este omul care caută soluții pentru orice chestiune. Ne-a susținut, a găsit mijloace și clădirea veche a Liceului a căpătat un aspect european, cum se zice la noi. Deja am început pregătirile pentru noul an de învățământ. Au loc anumite reparații. Am amenajat terenul sportiv – un teren modern cu gazon artificial, unde la 1 iunie, de Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului, vor avea loc întreceri sportive între elevii de la instituțiile de învățământ din CT Ciudei.

3 06 Ф 6

Până nu demult, alături de școala românească din Ciudei se afla cea ucraineană.

– Deoarece școala ucraineană a trecut în altă încăpere mai spațioasă, clădirile ei au fost date Liceului nostru. Aici învață elevii din clasele primare, explică domnul Radu Petrașescu. Pe timpuri aceste încăperi erau folosite în scopuri comerciale, cu beciuri. Petru reparațiile capitale am adus aici 60 de mașini cu prundiș. S-a lucrat mult și sălile de clasă au căpătat aspectul pe care trebuie să-l aibă pentru ciclul primar. S-au străduit și pictorii, care au înfrumusețat pereții cu figuri din lumea basmelor. Pe un perete din coridor au pictat casa mea părintească din Ropcea, satul meu de baștină. S-au folosit de o veche fotografie și au scris deasupra ei: „Casa părintească nu se vinde”. Aici am și amenajat un colțișor etnografic, cu covoare și broderii vechi din lada bunicuței.

Așa sunt vremurile, că dorul de casa părintească îl încearcă și unii dinte actualii elevi ai Liceului nr. 1 din Ciudei.

31 05 MB 2

– Războiul a adus mari schimbări în viața noastră. În prezent avem 65 de elevi, aflați împreună cu părinții peste hotare. Ei țin legătura cu școala, sunt prezenți la lecții online. Unii dintre ei sunt în clasele de absolvire. Nu vor participa la careul festiv, dar vor veni să-și primească actele de absolvire. În clasa a noua sunt 30 de elevi, iar în clasa a unsprezecea – 27. Șase viitori absolvenți s-au înscris să susțină testele la mai multe obiecte, deci vor să-și continue studiile la instituții de învățământ superior din Ucraina.

În clasa întâi avem deocamdată 18 cereri. Sperăm că se vor întoarce acasă unii părinți cu copiii lor și vom avea în această clasă 20-22 de elevi. Oricum, va fi o singură clasă întâi, lucru rar pentru Liceul din Ciudei, unde aproape an de an erau câte două clase paralele, a subliniat domnul director.

La această instituție de învățământ a activat mulți ani legendarul profesor de română, Gheorghe Micailu. În prezent îi continuă cauza fosta lui elevă, Maria Micailu, vestită profesoară de română în regiune.

–  Studierii limbii române i se acordă cea mai mare atenție, doar e limba noastră maternă. Absolvenții noștri posedă la fel de bine și limba de stat, limba ucraineană, accentuează domnul Radu Petrașescu. Un mare stimulent a fost pentru noi, pedagogii români, cât și pentru elevi bursele acordate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pe care le-am primit toamna trecută. În unele familii, datorită acestei burse, copilului i s-au cumpărat toate cele necesare pentru școală. Delegația Ciudeiului, care a participat recent la Ziua Românilor de Pretutindeni de la București, a mulțumit Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru acest gest generos. Cred că și în anul curent vom avea parte de aceste burse. Oricum, datoria noastră, a pedagogilor, este de a le altoi elevilor dragostea și respectul față de zestrea spirituală a neamului, în primul rând, față de graiul matern.

31 05 MB 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий