13 iunie în calendarul bisericesc și în cel popular

13 06 Ф 1

Pe data de 13 iunie 2023, stil nou, credincioșii îi sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Achilina și Sfântul Ierarh Trifilie, episcopul Lefcosiei din Cipru. Sfânta Achilina a fost fiica unui înalt funcţionar, Eutolmie, şi a trăit în Palestina, în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305), care a dat mai multe edicte de persecuţie împotriva creştinilor. Era botezată şi propovăduia credinţa în Hristos pentru fetele de vârsta ei, care crescuseră împreună cu ea, învăţându-le să se ferească de idoli. Pentru acest fapt, când avea vârsta de 12 ani, a fost pârâtă guvernatorului Ulosian de un oarecare Nicodim. Şi fiind adusă la judecată, a mărturisit numele lui Hristos. Pentru aceea a fost bătută şi pătrunsă prin urechi cu ţepi de fier arse, atâta cât i-a dat şi sângele pe nări, şi i s-a încins tot capul de arsură. Torturată, Sfânta Achilina a căzut ca moartă, iar călăii săi, convinşi că a murit, au ridicat-o şi au aruncat-o în afara cetăţii. Noaptea a venit însă îngerul Domnului, i-a vindecat toate rănile, şi a trimis-o sănătoasă la palatul guvernatorului, ca dovadă că cel pe care l-a mărturisit, Iisus Hristos, are toată puterea în cer şi pe pământ. Îngrozit de această vedere, guvernatorul a chemat slujitorii şi le-a cerut să o reţină până dimineaţa, când a ordonat să îi fie tăiat capul Sfintei. Sfânta Achilina a trecut la Domnul înainte ca sabia călăului să o lovească.

Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, la 13 iunie este cinstit Sfântul Apostol Ermie. Numit și Hermas sau Herma, Sfântul  Ermie se numără printre Cei Șaptezeci de Apostoli și a trăit în vremea împăratului Antonim Piul (138-161). Sfintele sale moaște sunt cunoscute ca fiind tămăduitoare de boli. Soldat în armata romană în secolul al II-lea, Sfântul Apostol Ermie a fost judecat și i s-a cerut să renunțe la credința lui în Hristos. Pentru că a refuzat să se lepede de Dumnezeu, a fost supus la chinuri cumplite, iar apoi a fost aruncat în foc. Prin mila Domnului însă, acesta a rămas nevătămat. În cele din urmă, Sfântului Apostol Ermie i-a fost tăiat capul. Creștinii au luat în taină trupul Sfântului Mucenic Ermie și l-au îngropat cu cinste. Sfintele lui moaște îi vindecă pe bolnavi și se arată grabnic ajutătoare în nenorocirile de tot felul.

După semnele timpului din această zi oamenii încercau să prevadă cum va fi starea vremii, recolta și iarna care vine. Dacă dimineața e ceață, starea vremii se va înrăutăți. Dacă plouă, recolta nu va fi bogată, dar dacă e vreme frumoasă, va fi recoltă bogată de grâu și ovăz. Dacă e vreme urâtă, iarna va fi aspră. De se aude cucul cântând, va fi vreme frumoasă.

Este important să știm că în natură au avut loc schimbări esențiale și unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

Добавить комментарий