Ștefan, Ștefan, Domn Cel Mare…

15 07 ES 1

Alături de Mihai Eminescu, marele domn al Moldovei, Ștefan cel Mare, ocupă un loc deosebit în viața fiecăruia dintre noi.  Nu în zadar pentru mine sfânta Mănăstire Putna este locul cel mai drag pe lume, după casa mea părintească.

Ori de câte ori am sau avem ocazia, fie grupuri de pelerini, fie grupuri de turiști, fie oficial sau particular, venim la Putna. Cu drag, cu speranță, cu nerăbdare, cu evlavie, cu bucurie. Aici ca niciunde pe acest pământ se întâlnesc și sunt atât de aproape, cei doi mari bărbați ai neamului nostru – Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu.

În orice anotimp sfânta mănăstire unde își doarme somnul de veci Marele Voievod al neamului este frumoasă, este măreață, este deosebită. Nu în zadar este socotită Ierusalimul neamului românesc. Așa cum a botezat-o tot marele Eminescu. Iar despre serbarea de la Putna, organizată de junimiști, printre care un rol deosebit a jucat poetul nostru național, cred că toți deja cunosc acele evenimente devenite file de aur în istoria neamului nostru.

Anul trecut, când am marcat câteva jubilee legate de Ștefan al Moldovei, am participat cu elevii Liceului din Cupca și la concursul de desene dedicat Voievodului, organizat de Asociația „Valea Prutului” în colaborare cu Societatea sportivă „Ștefan cel Mare” și Uniunea bibliotecarilor bucovineni. Anul acesta, fiind anul vestitului compozitor Ciprian Porumbescu, sper că pe lângă activitățile desfășurate până acum vor mai fi și altele.

Pe parcursul anilor am adunat o serie de cărți, reviste, ziare dedicate Marelui Ștefan, care alături de atâtea cărți și materiale se păstrează cu sfințenie în marea mea bibliotecă personală. O mapă cu felurite materiale pe tema respectivă am și în Muzeul istorico-etnografic al satului Cupca.

La 2 iulie, stil nou, și respectiv 15 iulie stil vechi, îl sărbătorim pe Voievodul neamului nostru Marele Ștefan.

În imagini puteți vedea expoziția mea personală (fără ziare, căci sunt foarte multe) dedicată acestor zile, Sfântului Ștefan cel Mare. Cu ani în urmă m-am numărat printre miile, sutele de mii de pelerini veniți din toate colțurile lumii, la acel istoric eveniment al anului 1992, când Voievodul a fost trecut în rândurile sfinților.

Cu asemenea mari personalități ne mândrim noi, românii, pe arena lumii.

15 07 ES 2

Eleonora SCHIPOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий