Cu Bucovina în suflet și în cântec
În perioada 21-23 iulie, Municipiul Câmpulung Moldovenesc a găzduit ediția a 34-a a Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” – ștafetă primită de la Cernăuți. Timp de trei zile marea sărbătoare a spiritului bucovinean a fost creată de circa 40 de formații din județul Suceava, unele dintre ele fiind participante permanente la „Întâlnirile Bucovinene”, precum și colective din Ucraina, Republica Moldova, Polonia și Ungaria. Vom menționa că Cernăuțiul și regiunea Cernăuți și-au trimis la Câmpulung Moldovenesc următorii soli culturali: Grupa vocală „Fetele din Bucovina”, grupele folclorice „Barvysty Rozmay”, „Izvoraș”, „Dinastia”, „Iunisti”, „Cernivceanka”, „Ceremșina”, „Bereghinia”. După cum transmit sursele românești, în deschiderea festivalului, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a menționat: „Avem o zi minunată la Câmpulung Moldovenesc și prin participarea tuturor stațiunilor de interes local și național din județul Suceava, care își vor prezenta în cadrul acestui important festival „Întâlniri Bucovinene” oferta turistică”. El a salutat și prezența viceguvernatorului regiunii Cernăuți și a viceprimarului orașului Cernăuți din Ucraina, precum și a invitaților oficiali din celelalte țări. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a salutat în mod special prezența delegațiilor din Ucraina, cărora le-a transmis un mesaj de compasiune. „M-am uitat că în formațiile lor sunt numai doamne și domnișoare și le lipseau partenerii de joc. Și răspunsul lor a fost că sunt pe front și trebuie să ne gândim la frații noștri din nordul Bucovinei, la ucraineni și să transmitem un gând de solidaritate și compasiune cu poporul ucrainean pentru perioada grea prin care trece și că suntem alături de ei. Nu numai astăzi, la „Întâlnirile Bucovinene”, dar am fost și cu blidul de zamă în Vama Siret, când a fost nevoie, la – 10 grade și asta tot datorită oamenilor de aici, din frumoasa Bucovină și din întreaga țară”, a accentuat șeful Consiliului Județean Suceava. Gheorghe Flutur a adăugat că este convins de faptul că toate cele cinci țări participante la festival pot fi mai puternice prin cultură, tradiții și folclor.
În mesajul său de răspuns adjunctul șefului Administrației Militare Regionale Cernăuți, Iulia Hrițcu-Andrieș, a relevat: „Buna ziua, Câmpulung Moldovenesc, și mulțumesc foarte mult pentru ospitalitatea dumneavoastră, pentru sentimentul de pace, pentru paradă. Din păcate, noi nu avem aceste lucruri în Ucraina și în fiecare zi trebuie să mulțumim Armatei pentru că suntem în viață. Mulțumesc domnului Flutur pentru ajutorul pe care ni l-a oferit încă de la începutul războiului și am simțit că avem lângă noi, nu numai vecini, ci și frați. Astăzi sărbătorim cultura, sărbătorim integrarea europeană prin cultură și ceea ce este aici, se va păstra mereu. Transmit și sincere salutări din partea domnului guvernator al Cernăuțiului și sper că viitorul festival va fi sărbătorit în țară, în pace”.
În cadrul discuțiilor „Conversații cu Bucovina în suflet” participantul din partea regiunii Cernăuți, Orest Sirețki, a prezentat comunicarea „Tradiții populare la Vașcăuți”, iar inițiatorul și președintele Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, Zbigniew Kowalski, din Polonia – comunicarea „Festivalul Internațional de Folclor: un exemplu de ansambluri poloneze din Ucraina”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com