1 august în calendarul bisericesc și în cel popular

1 08 Ф 1

La 1 august, stil nou, începe postul Adormirii Maicii Domnului și este sărbătorită Scoaterea Sfintei Cruci. Postul Adormirii Maicii Domnului sau postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi de peste an, care îi pregătește pe credincioși pentru cele două sărbători mari ale lunii august și anume Schimbarea la față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).  Data când începe cât și durata postului Sfintei Marii au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

Sărbătoarea scoaterii Sfintei Cruci aminteşte de o rânduială mai veche a Bisericii din Constantinopol când, la 1 august, un fragment din lemnul Sfintei Cruci era scos din Paraclisul Palatului Imperial şi purtat în procesiune spre Biserica „Sfânta Sofia”, unde rămânea spre cinstire până la 14 august, când era readus la palat. Aceasta era legată de apariţia pe cer a Sfintei Cruci, înainte de lupta de la podul Milvius a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, dar şi de descoperirea lemnului Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Elena.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este cinstită Sfânta Macrina, sora mai mare a Sfântului Vasile cel Mare, a lui Petru al Sevastiei şi a lui Grigorie al Nisei. Sfânta Macrina a fost logodită cu un tânăr nobil, care după un timp a murit. Când logodnicul ei a murit, Macrina nu a mai dorit să se logodească cu alt bărbat, spunând că: „Nu este drept ca fecioara logodită o dată cu un bărbat să caute după aceea iar logodnă; chiar și după legea firii, trebuie să fie o singură logodnă, așa cum este o singură naștere, și o singură moarte”. După moartea logodnicului ei, Macrina intră în monahism împreună cu mama sa, Emilia, nevoindu-se în asceză aspră. În viaţa ei, Sfânta Macrina a făcut multe minuni, dând tămăduire bolnavilor şi îndrăciţilor. Şi a murit fericita în anul 380, fiind îngropată în Biserica „Celor 40 de Mucenici”, alături de mama sa.

În popor se spune că de ziua Sfintei Macrina începe o perioadă cu ploi și furtuni. Se crede că cel care a nimerit în ploaie în această zi, va fi sănătos întregul an. Semnele timpului arată cum vor fi toamna și recoltele. Dacă în această zi nu plouă, ploaie nu va fi în decursul a șase săptămâni. Dacă e cald și uscat, recolta va fi bogată. De plouă și vremea s-a răcit, așa va fi în decursul a șase săptămâni.

Trebuie să se țină cont de faptul că în natură au avut loc schimbări esențiale și unele semne ale timpului și-au pierdut valoarea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий