7 august în calendarul bisericesc și în cel popular

7 08 Ф 1

La 7 august, stil nou, este prăznuită Sfânta Teodora de la Sihla, supranumită și Floarea Duhovnicească a Moldovei. Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla este prima sfântă de naționalitate română trecută în rândul sfinților. Ea s-a născut în vremea domniei lui Vasile Lupu și a mitropolitului cărturar Varlaam Moțoc.  A fost fiica armașului cetății Neamț Ștefan Joldea- boier cu rang de comis. A fost căsătorită contra voinței sale. Nevând copii, soții hotărăsc împreună să se călugărească, el retrăgându-se la Mănăstirea Poiana Mărului și ea – la vârsta de aproape 30 de ani – la Vărzărești. Năvălirile străine o determină să se retragă în Munții Buzăului (se pare că a trecut și pe la  Schitul rupestru Fundătura), unde viețuiește aproape un deceniu (numele ei este pomenit și într-un pomelnic inscripționat în piatră pe altarul schitului rupestru din Munții Buzăului – de la  Agatonul Nou). De aici se îndreaptă mai întâi spre Mănăstirea Neamț, de unde este îndrumată spre Munții Neamțului la schitul Sihăstria (la acea vreme recent înființat în 1655). Cu îndrumarea starețului de aici și cu binecuvântarea egumenului schitului, a suit munții pentru a sihăstri în pustia Sihlei.  Inițial Teodora a locuit într-o chilie aflată sub stâncile Sihlei, cedată de un sihastru bătrân. Tradiția orală spune că în vremea altor năvăliri străine, călugărițe refugiate au ajuns și la chilia cuvioasei, aceasta cedându-le locul pentru a se muta într-o peșteră, unde era și mai greu de ajuns. Aici ar fi supraviețuit în cea mai mare parte a timpului.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este sărbătorită Adormirea Sfintei Ana, bunica după trup a Mântuitorului Iisus Hristos. Sfânta Ana era din seminția lui Levi și a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron. Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului (69-30 î.Hr.). Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, căsătorită în Betleem, care a născut pe Salomi; Sovi, căsătorită tot în Betleem, care a născut pe Elisabeta, soția preotului Zaharia și mama Sfântului Ioan Botezatorul; Ana, căsătorită în Galileea cu Ioachim și care a născut pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Deci Salomi, Elisabeta si Sfânta Fecioara Maria au fost verișoare primare. Sfânta Ana a fost bunica după trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Menționăm că la vârsta de trei ani, Preasfânta Fecioara Maria a fost dusă la templul din Ierusalim. După moartea lui Ioachim, Sfânta Ana s-a dus la Ierusalim lângă Sfânta Fecioara Maria. Ea și-a petrecut restul zilelor în rugăciune, post și fapte bune.

În popor se spune că din această zi diminețile devin mai reci – timpul se îndreptă spre iarnă. Dacă e rece dimineața, iarna va fi geroasă. De plouă în această zi, iarna va fi cu zăpadă. Cum e vremea până la amiază, așa va fi iarna în decembrie, dar cum va fi vremea după amiază, așa va fi iarna în luna ianuarie. Dacă este multă ghindă, iarna va fi caldă. Dacă roua dimineața în câmp e rece, iarna va fi foarte aspră.

Trebuie să ținem cont de faptul că în natură au avut loc mari schimbări, încât unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий