Festivalul de film Odesa de la Cernăuți s-a încheiat: au fost anunțați câștigătorii, printre ei fiind  şi regizorul unui film românesc

27 08 F 5

Pe 26 august, la Cernăuți s-a încheiat cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Odesa. Acesta a durat opt zile.  Trei filme au câștigat premiul principal al festivalului – „Ducele de Aur”.  Cel mai bun film documentar a fost considerat „De unde şi încotro”  al regizorului și producătorului polonez de film și radio Maciek Chmiela. În film, regizorul a jucat și rolul unui șofer de vehicul de evacuare. „De unde şi încotro” este un portret general al refugiaților ucraineni care au un scop comun: să găsească un loc sigur în timpul războiului.

Câștigătorul competiției naționale la categoria „Cel mai bun film de lungmetraj” este „Valeria se căsătoreşte”, al regizorului israelian Mikal Vinik. Potrivit subiectului, Valeria, o tânără ucraineancă, vine în Israel pentru a-și cunoaște viitorul soț, pe care îl întâlnește pe Internet.

Filmul  „Nu ne vom stinge”  a fost recunoscut ca fiind cel mai bun documentar în domeniul drepturilor omului. Regizoarea lui, Alisa Kovalenko, a primit un premiu special în cadrul festivalului ca cel mai bun regizor. Interesant este faptul că, în primele zile ale Marelui Război, Alisa Kovalenko s-a înrolat în Armata Ucraineană de Voluntari, comandant fiindu-i legendarul cyborg din Bucovina, Valerii Krasnian (Leopardul). Prin urmare, a fost foarte important pentru regizoare să vină în Bucovina natală a comandantului și camaradului ei.

27 08 F 6

Cel mai bun film european a fost recunoscut filmul  „Mamiferele”  de Sebastian Miheilescu, scenarist, regizor și producător din România.

Filmele „Regula celor doi pereți” și „Cerul în flăcări” au primit premii speciale în cadrul festivalului. Consultantul de programe al festivalului, Oleksandr Şpiliuk, a declarat că arta este o armă extrem de importantă pe vreme de război.  „Este vorba de același front, dar cultural și cinematografic. Și trebuie să luptăm pentru cultura noastră, pentru cinematografia noastră. Cu toții avem o cauză comună”, a opinat consultantul de program al evenimentului.

27 08 F 7

În perioada 19-26 august,  cât a durat festivalul,  publicul a vizionat în total 46 de filme, dintre care 32 de filme ucrainene. În total, au fost aproape 60 de proiecții.

27 08 F 8

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий