Istoricul zilei – 16 octombrie: evenimente și personalități

16 10 IST 5

La 16 octombrie 1853 a început Războiul Crimeii care a durat până în 30 martie 1856 – un conflict armat dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, a celui de-al doilea Imperiu Francez, a Regatului Sardiniei și a Imperiului Otoman, pe de altă parte. Este considerat a fi fost unul dintre ultimele războaie religioase pe continent, primul conflict la declanșarea căruia presa și opinia publică occidentală a jucat un rol semnificativ, și care, în același timp, Războiul Crimeii este considerat a fi cel dintâi război total, care a afectat în mod tragic populația civilă expusă la curățire etnică și abuzuri.  Este, de asemenea, războiul care a pus în evidență prăpastia între Occidentul catolic și protestant, substanțial secularizat și marcat astfel de forme de religiozitate sobre, pe de-o parte, și Estul ortodox, adâncit în forme de religiozitate pline de ardoare și pioșenie, pe de altă parte. Prin Tratatul de la Paris (1856) Principatele Române au obținut cu ajutorul marilor puteri (Marea Britanie și Franța) independența (de facto) față de Rusia și Imperiul Otoman, trei ani mai târziu fondarea Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești a reprezentat piatra de temelie la crearea statului modern român.

16 10 IST 1

La 16 octombrie 1920, la Curtea de Argeş  s-a născut  Mattei Dogan, politolog și sociolog francez de origine română, membru de onoare al Academiei Române. Mattei Dogan a urmat studii de filozofie şi istorie în Franţa şi, încă de la începutul carierei sale, s-a preocupat de analiza sociologică a sistemului politic , publicând lucrarea „Analiză statistică a democraţiei parlamentare în România”. Este teza sa de licenţă, pe care Mattei Dogan a prezentat-o la Universitatea București în anul 1943. Teza de licență este o lucrare de o originalitate uluitoare. O a doua formă a acestui teze de licență este reluat într-un studiu publicat în SUA. În 1945 emigrează în Franța și devine unul dintre cei mai influenți sociologi pe plan mondial. Stabilit în Franţa, în anul 1953 şi-a luat doctoratul în sociologie la Sorbona, desfăşurându-şi activitatea de cercetare (1953-1990) la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice, concentrându-şi cercetarea pe societatea şi politica franceză. În paralel, a avut şi o bogată activitate universitară, fiind profesor emerit de ştiinţe politice la Universitatea din Los Angeles şi profesor vizitator la mai multe institute de învăţământ superior – la Yale University, Columbia University, la universităţile din Florenţa şi Trento, Institutul de Statistică Matematică din Tokyo, Wilson Center, Simthhonian Institut şi la Academia de Ştiinţe din Moscova.

În lunga şi prodigioasa sa carieră ştiinţifică, Mattei Dogan a studiat fenomenul politic în toată complexitatea sa dintr-o perspectivă interdisciplinară, metodologia analizei, îmbibând subtil metode de analiză interdisciplinară, cantitativă şi calitativă – de la analiza comparativă a sistemelor politice la reflecţia epistemologică asupra proceselor de inovaţie în ştiinţele sociale. Totodată s-a preocupat de domenii ca acel al elitelor comparate, al comportamentului electoral, al legitimării ş.a.

Mattei Dogan a fost ales membru fondator al Centrului de Studii Sociologice din Franţa, Consiliul Asociaţiei Franceze de Ştiinţe Politice, preşedinte al Comitetului de Cercetare asupra Elitelor Politice (Asociaţia Internaţională de Ştiinţe Politice), al Comitetului de Cercetări asupra Sociologiei Comparate (Asociaţia Internaţională de Sociologie) ş.a. După 1989, la invitația Asociației Române de Sociologie, Mattei Dogan vizitează de mai multe ori România și este ales membru de onoare al Academiei Române.

În anul 2001 a înfiinţat fundaţia care îi poartă numele, recunoscută de guvernul francez ca instituţie publică, destinată ştiinţelor sociale. Mattei Dogan a publicat aproape 200 de cărţi, studii şi articole dintre care În limba română au fost traduse lucrările „Comparaţii şi explicaţii în ştiinţa politică şi în sociologie” şi „Cum să comparăm naţiunile”.   A decedat la 10 octombrie 2010.

16 10 IST 2

La 16 octombrie 1923  Walt Disney şi fratele lui, Roy Disney, au fondat, ca un mic studio de animație, The Walt Disney Company. The Walt Disney Company (cel mai des cunoscută sub numele de Disney) este una din cele mai mari companii de producție cinematografică din lume. Deține 9 parcuri Disneyland și câteva rețele de televiziune, inclusiv ABC. În portofoliul Disney se află și celebrele studiouri de animație Pixar, achiziționate în 2006, pentru 7,4 miliarde de dolari americani. Mickey Mouse este mascota oficială a companiei The Walt Disney.

16 10 IST 3

În ziua de 16 octombrie a anului l 1935  a încetat din viaţă actorul Constantin I. Nottara, personalitate cu aură legendară a istoriei teatrului românesc (interpret, director de scenă, profesor de actorie). A fost elevul lui Ștefan Vellescu.  În 1877  Nottara a început să joace pe scena Teatrului Național.  Unul dintre pionierii școlii realiste de interpretare scenică, a aderat un timp la stilul romantic de joc, sub influența cerințelor vremii și sub îndrumarea lui Mihail Pascaly. A studiat la Conservatorul de Arta Dramatică și Lirică din București și la Teatrul Odeon din Paris, preluând la întoarcere la numai 24 de ani majoritatea rolurilor principale ale Naționalului.

16 10 IST 4

La 16 octombrie 1978  cardinalul polonez Karol Wojtyla devine Papa sub numele de Ioan Paul al II-lea. A fost primul papă neitalian din anul 1523 şi cel de-al 266-lea Papă al Bisericii Catolice. Acesta avea 58 de ani în momentul în care a fost ales suveran pontif. Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă slav din istoria Bisericii Catolice şi a avut unul dintre cele mai îndelungate pontificate din istoria catolicismului, aflându-se în fruntea Vaticanului vreme de 27 de ani.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий