La 24 octombrie, stil nou, este cinstit Sfântul Mare Mucenic Areta. El a fost eparhul cetății Nagran pe vremea domniei împăratului Iustin, mai exact în secolul V. Se presupune că Sfântul Mare Mucenic Areta și-a găsit sfârșitul alături de alți 4000 de creștini, preoți, monahi etc., în momentul în care păgânul Dunan a decis să pornească un război împotriva acestei cetăți. Prin urmare, Sfântul Mare Mucenic Areta a trecut la cele veșnice în anul 523. Despre Sfântul Mare Mucenic Areta se spune că, în ciuda faptului că ajunsese la o vârstă destul de înaintată, el a reușit să întărească nenumărați cetățeni ai cetății, prin credința în Hristos.
În ziua de 24 octombrie, după calendarul ortodox pe stil vechi, este pomenit Sfântul Apostol Filip, unul dintre Cei Șapte Diaconi. El s-a născut în Palestina, a fost căsătorit și a avut copii. Nu este același cu Sfântul Apostol Filip, unul dintre Cei Doisprezece Apostoli. Astfel, după Pogorârea Duhului Sfânt, Cei Doisprezece Apostoli l-au făcut pe Filip diacon în Biserica din Ierusalim. Acești apostoli l-au însărcinat cu primirea darurilor de la credincioși și cu grija văduvelor, a orfanilor și nevoilor acestora. Mai apoi, când a început persecutarea creștinilor, Apostolul Filip a părăsit Ierusalimul și s-a dus în Samaria, unde a propovăduit creștinismul. Se spune că la porunca unui înger al Domnului, Sfântul Filip s-a dus să aștepte pe drumul care lega Ierusalimul de Gaza. Acolo a întâlnit un oficial al reginei Etiopiei, pe care, de asemenea, l-a convertit la creștinism. La Ierusalim, Apostolii l-au desemnat episcop și l-au trimis la Tralles în Asia Mică, unde a botezat multă lume. Sfântul Filip a murit la adânci bătrâneți.
În popor se spune că, dacă băiatului născut în această zi i se dă numele Filip, el va avea o viaţă îndelungată şi fericită. Dacă în această zi ninge, iarna va fi aspră. Ciorile croncănesc nu departe de casele oamenilor, starea vremii se va înrăutăţi. Ceața este semn că vremea se va încălzi. De pe copaci încă nu s-au scuturat toate frunzele, iarna va fi aspră și lungă. Dacă frunzele arțarului sunt toate galbene, iarna va fi timpurie. Dacă până la această dată a căzut prima zăpadă, iarna va fi timpurie, de asemenea va fi timpurie și primăvara. Vântul dinspre miază-noapte prevestește răcirea vremii.
Multe din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale, fiindcă în natură au avut loc mari schimbări.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com