Câți bani au cheltuit bolșevicii pentru ei înșiși?

9 09 Ф 1

Astăzi se împlinesc 106 ani de la așa-numita Revoluție din Octombrie, care a pus începuturile puterii sovietice în fostul Imperiu Rus. Sistemul totalitar sovietic s-a menținut 74 de ani. Privit de pe pozițiile democrației, el pare un regim odios. Publicația NewSUA, a inserat un articol care scoate în vileag fățărnicia propagandei sovietice.  „Bolșevicii erau atât de modești! Nu ca oficialii de astăzi! Lenin, Stalin și Kalinin nu-și permiteau să cheltuiască sume uriașe de bani din bugetul de stat pentru propriile necesități: călătorii în străinătate, tratamente medicale și vacanțe”. Sunt sigur că ați auzit asta de la cei cărora încă le este dor de trecutul sovietic, prieteni, scrie autorul articolului Pavlo Bondarenko. Dar nu-i așa.

În 1923, 10.990 de ruble au fost cheltuite pe vacanțe pentru tovarășul Zinoviev, șeful Cominternului și, de asemenea, șeful organizației de partid de la Petrograd a PCUS (b), și 12.930 de ruble pentru tovarășul Troțki, șeful Consiliului Militar Revoluționar. Acest lucru a devenit cunoscut deoarece informațiile despre vacanțele de creație ale celor doi au fost comandate și folosite de tovarășul Stalin în lupta internă de partid, deoarece Troțki și Zinoviev erau adversarii săi.

Dar tovarășul Stalin însuși se putea lăuda cu o vacanță de înaltă calitate și relativ „ieftină”. A cheltuit doar 1640 de ruble pentru el însuși. Este mult sau puțin? Salariul mediu al unui muncitor din industria metalurgică în 1923 era de 47 de ruble pe lună. Este ușor de calculat că un proletar trebuia să lucreze timp de un an și jumătate într-o fabrică, fără să mănânce, să bea sau să își cumpere lingerie de corp, pentru a economisi pentru o singură vacanță stalinistă.

În 1924, șeful guvernului sovietic, Alexei Rykov, a primit trei mii de dolari din vistieria statului pentru o vacanță în străinătate. Această sumă este aproximativ echivalentă cu 45.000 de dolari de astăzi. Iar cel mai apropiat aliat al lui Stalin, tovarășul Molotov, secretar al Comitetului Central al PCUS (b), a primit 1213 dolari și 1.500 de ruble letone. Președintele Comitetului de Stat pentru Planificare, tovarășul Țuriupa, a primit 977 de dolari și așa mai departe în listă. Sunt foarte mulți, foarte mulți oficiali care au avut vacanțe atât în URSS, cât și în străinătate, și au primit și ei dolari și ruble.

Iar tovarășul Lenin, puteți fi siguri, nu s-a obijduit pe sine cu nimic. Avea mașini de lux, pe care blestemații de „burghezi” nu și le puteau permite, și avea proprietăți luxoase, cum ar fi cea din Gorki. Doar un singur „Rolls-Royce”, cumpărat în Anglia special pentru „liderul proletariatului mondial”, a costat cât a câștigat decanul Universității din Londra în 12 ani.

Și tovarășul „de fier” Dzerjinski, despre care propaganda spunea că avea doar un singur body, o pereche de jambiere, o pereche de cizme și o haină de cavalerie. În octombrie 1919, când foametea făcea ravagii în Rusia sovietică și sute de mii de oameni mureau din cauza epidemiilor, el își petrecea o vacanță confortabilă într-una dintre cele mai bune stațiuni din lume, la Lugano (Elveția), împreună cu soția și fiul său. După cum puteți vedea, „Felix de fier” nu poartă deloc palton.

Apropo, Dzerjinski a locuit la Moscova într-o casă care a aparținut anterior milionarului miner aurifer Staheiev; în apropiere de Moscova avea două proprietăți care aparținuseră anterior latifundiarului Șlippe (Lyubanovo) și magnatului petrolului Zubalov (Zvenigorod), iar pe coasta sudică a Crimeii i-a fost atribuit faimosul palat Iusupov.

Alți bolșevici nu au rămas prea departe. Astfel, la televizor, în filme și cărți, falsa propagandă sovietică spunea un lucru despre ei, dar în realitate totul era complet diferit.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий