Câţi cetăţeni ucraineni se află în captivitate în Rusia?

17 11 F 2

La data de 17 noiembrie curent, 4.337 de ucraineni se află în captivitate în Rusia. Dintre aceștia, 3.574 sunt militari și 763 sunt civili. Aceștia sunt cei care au fost identificați, a comunicat Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar din Ucraina. „Sub președinția viceprim-ministrului Iryna Vereşciuk a avut loc o reuniune interinstituțională privind activitatea Comisiei pentru stabilirea faptului de privare de libertate personală ca urmare a agresiunii armate împotriva Ucrainei. Până în prezent, Comisia a organizat 8 reuniuni. Conform rezultatelor acestora, faptul privării de libertate a fost stabilit în legătură cu 4.337 de persoane (3.574 de militari și 763 de civili)”, se arată în comunicat.

Agenția a precizat că, pe baza rezultatelor reuniunilor Comisiei, datele relevante sunt introduse în Registrul unic al persoanelor în privința cărora a fost stabilit faptul de privare de libertate personală ca urmare a agresiunii armate împotriva Ucrainei. Biroul Național de Informații, care este gestionat de Ministerul Reintegrării, a fost desemnat ca administrator al acestui registru.

Pe baza rezultatelor activității Comisiei, Ministerul Reintegrării efectuează, de asemenea, plăți de asistență financiară de stat unică și anuală. „Astfel, de la începutul anului 2023,  422 de milioane grivne au fost deja plătite celor eliberați din captivitate, precum și familiilor prizonierilor de război, ostaticilor civili și prizonierilor politici.

În luna iulie a acestui an, Împuternicitul Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului, Dmytro Lubineț, a raportat că peste 25.000 de ostatici civili erau ținuți în captivitate de Rusia, iar Ucraina a reușit să returneze 144 de persoane.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий